Článek najdete v magazínu Deník Ženy - měsíčníku, který každý poslední čtvrtek v měsíci obdrží všichni čtenáři Deníku.

Grilovat lze na dřevěném uhlí, přenosném kotlíkovém grilu se sklápěcím víkem, na grilu s lávovým kamenem nebo na elektrickém grilu, který využijeme zejména za nepříznivého počasí. Stolní lávový kámen nebo stolní elektrický gril umožňuje připravovat pokrmy přímo před hosty a je vhodný zejména na balkony, protože nezatěžuje sousedy kouřem. Navíc mají tu přednost, že grilování na nich je zdravější, protože tuk a šťáva odkapává do misky, ne do ohně a nevznikají škodlivé rakovinotvorné látky.

Přenosný kotlíkový gril se zaklápěcím víkem má tu výhodu, že je na něm možné grilovat i větší kusy masa. Tajemství spočívá v tom, že po uzavření víka působí teplo stejnoměrně na celý pokrm.

Populární Barberky
V posledních letech získávají na oblibě také tzv. Barbeky, což jsou venkovní krbové grily ze žáruvzdorných cihel postavené venku na zahradě. Bývají natolik prostorné, že na okraji grilu můžeme udržovat některé přílohy v teple, nebo dokonce naopak přílohy či polévky ohřívat.

RADY

Na grilování se hodí jen kvalitní, dobře odležené maso na minutky, které se rychle propeče. Použijeme plátky nanejvýš silné 4 cm.
Maso zbavíme tuku a blan, na okraji mírně nařízneme, aby se při tepelné úpravě nekroutilo. Před grilováním maso nesolíme, nebo jen málo, aby nepustilo šťávu.
Rošt (mřížku) musíme potřít tukem a nahřát, aby se kousky masa, nebo jiné suroviny na ni nepřilepily.
Kousky masa při grilování obracíme kleštěmi, nepícháme do nich, aby nevytekla šťáva. Během tepelné přípravy je potíráme tukem nebo marinádou, popř. zastříkneme vínem, pivem či destilátem.
U grilu na dřevěné uhlí je nenechávejte odkapávat tuk a šťávu z masa do plamenů, protože jejich spalováním vznikají karcinogenní látky. Tomu můžeme zabránit např. zabalením masa do alobalu, maso pak i méně vysychá.
Grilovanému masu pomůže, když ho nepodáváme ihned, ale necháme po dokončení grilování chvíli odpočinout na okraji grilu (lze ho zabalit do alobalu, aby zůstalo teplé.) Krátkým odpočinutím se uvolní vlákna, šťáva se rozloží a nebude tolik při krájení vytékat. Teprve pak maso osolíme a podáváme.

CO MŮŽEME GRILOVAT

Grilovat můžeme nejen maso, ale i brambory, houby, zeleninu či ovoce.
Z hovězího masa používáme zejména pravou svíčkovou a nízký roštěnec nebo roštěnec s kostí a svíčkovou, tzv. T-bone steak. Jedná se o hovězí maso s kostí ve tvaru T, na jedné straně je roštěná, na druhé svíčková. Maso nikdy neklepeme, jen rozetřeme dlaní!
Z vepřového masa se hodí především maso z kýty-zejména panenka, kotlety s kostí i bez kosti, plátkovaný libový bok a žebírka. Výborná jsou kolena. Vepřové maso je vždy nutné naklepat paličkou.
Z kuřecího masa lze připravit všechny části, s kůží i bez ní. Naporcovanou drůbežpokládáme na gril nejdříve stranou s kůží. Když se dostatečné opeče dozlatova, otočíme porce a krátce dopečeme. Kuřecí prsa je lepší krájet přes vlákna a grilovat jako medailonky. Prsa můžeme naložit místo do marinády do ledových kostek – tzv. ledování, maso pak bude pěkně šťavnaté. Stejným způsobem můžeme připravit i maso krůtí.
Ryby grilujeme spíše vcelku, protože při kuchyňské úpravě nevyžadují dlouhou dobu. Vložíme je do uzavírací drátěné mřížky, budou se pak snadněji obracet a nehrozí nebezpečí, že se nám rozpadnou.
Pokud připravujeme ovoce na špízu s masem, mělo by maso přečnívat nebo ovoce zakrývat, aby se nepřipálilo.

MARINÁDY

Maso vždy nejdříve omyjeme a osušíme papírovývou utěrkou. Pak necháme marinovat. Je pak chutnější, aromatičtější a také křehčí. Kromě uvedených marinád jsou různé druhy uvedené u jednotlivých receptů.

Česneková
5 lžic olivového oleje, 4 prolisované stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, trochu tabaska a worcesterské omáčky, několik lístků máty a listové petrželky, sůl, pepř.

Medová s chilli
4 lžíce oleje, 2 lžíce červeného octa, 4 lžíce medu, 1 lžička chilli koření, sůl.

Studená rybízová omáčka
2 hrsti rybízu (červený/černý) rozmačkáme a osladíme 2–3 lžícemi medu. Podle potřeby osolíme a opepříme a dochutíme několika lístky nasekané máty peprné. Omáčka je zvlášť vhodná ke grilovanému masu a drůbeži.

RECEPTY

Masová směs v alobalu

500 g vepřové kýty, 50 g libové anglické slaniny, 100 g klobásy, 2 cibule, 1 paprika, 100 ml bílého vína, sůl, trochu sladké mleté papriky

Do mísy vložíme na nudličky nakrájené maso, slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu, cibuli a papriku. Osolíme, ochutíme mletou paprikou, pokapeme vínem, zamícháme a rozdělíme na čtverce alobalu. Alobal uzavřeme a balíčky dáme péct na mřížku nad žhavým dřevěným uhlím. Pečeme asi 30 minut. Podáváme s čerstvým bílým pečivem a zeleninovým salátem.

Grilovaný T-Bone steak

4 plátky T-bone steaku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Maso nenaklepeme, jen roztlačíme trochu dlaní. Plátky osolíme, opepříme, potřeme částí oleje a necháme v chladu uležet asi 6 hodin. Pak maso opečeme na mřížce rozehřátého grilu nejdříve zprudka po obou stranách dozlatova a potom je za občasného potírání zbylým olejem dopékáme pozvolna. Vhodnou přílohou je grilovaná zelenina, stačí však i zeleninový salát.

Grilovaná zelenina

2 lilky, 3 různobarevné papriky, 2 menší cukety, 4 větší rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Omyté lilky nakrájíme na tenčí kolečka, osolíme a necháme30 minut „vypotit“. Tím se zbaví hořkosti. Pak je opláchneme a osušíme. Očištěné papriky nakrájíme podélně na 4 díly, omyté cukety na kolečka nebo podélně na plátky, rajčata na kolečka. Zeleninu mírně osolíme, podle chuti opepříme, pokapeme olejem a rozložíme na mřížku rozehřátého grilu. Grilujeme po obou stranách. Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masu.

Článek najdete v magazínu Deník Ženy - měsíčníku, který každý poslední čtvrtek v měsíci obdrží všichni čtenáři Deníku.