Časopis Vlasta začal vycházet v roce 1947. Je tedy nejstarším magazínem pro ženy v České republice a po dlouhá léta i tím nejčtenějším. Podle výzkumu Median, Market&Media&Lifestyle (TGI Czech Republic), uskutečněném ve druhém pololetí loňského roku tvoří nejpočetnější skupinu čtenářky ve věku 35 až 59 let. Je jich na sto padesát tisíc. Pro zajímavost, sedmnáct procent z celkového počtu čtenářů jsou muži.

Výzkum dále prozradil, že většina našich čtenářek je vdaných nebo žije v partnerském vztahu. Celkem vysoký podíl pak tvoří rozvedené ženy (16 %). Téměř jedna třetina má vnoučata (32 %), často mimina či dítka ve věku prvního stupně základní školy. Bez ohledu na věk, profesi nebo bydliště, spojuje Vlasta lidi ze všech koutů republiky. S domovem dále pojí mnohé emigranty i ty, kteří se do zahraničí odstěhovali dobrovolně. V častém kontaktu jsme třeba s Lily Farabee, žijící na Floridě. Paní Lily reaguje na dálku na nejedno naše téma, neváhala přispět fotografií vzácnějšího dětského kočárku, když si ve Vlastě, kterou si z Česka nechává pravidelně posílat, vyšla k připravovanému článku výzva.

Naše hvězdy, skutečné ženy

Právě dlouholetá interakce redakce - skutečná čtenářka je silnou devízou tradičního českého časopisu Vlasta. Ostatně mnohé z našich věrných to okusily přímo na vlastní kůži. Určitě znáte jednu z nejoblíbenějších rubrik poslední doby - Naše čtenářka. Osobní setkání s Vlastou se stala příjemnou tradicí. Můžeme si při nich vyměnit názory na tvorbu Vlastičky, jak něžně časopisu běžně říkáte, tak si jen tak žensky „podrbat“ nebo probrat taje líčení a česání s odborníky.

Reakce na taková setkání se zpravidla shodují. „Při setkání s vámi nešlo jen o nějaké krášlící manévry, ale o ten krásný pocit, kdy o vás někdo pečuje a vy se aspoň na pár hodin můžete cítit jako HVĚZDA Vlasty. Ještě jednou Vám za ty chvíle děkuju,“ potěšila nás po takové návštěvě redakčního ateliéru například čtenářka Eva Staňková z Hradce Králové, představená v jednom z minulých čísel. „Bylo krásné užívat si jakousi slávu poté, co Vlasta se mnou vyšla - když mi volali a psali kamarádi, že viděli ve Vlastě mě ´mediální hvězdu´ a že jsou s trochou nadsázky pyšní, že ji znají.“

Loni proběhly tiskem zprávy o jakémsi průlomu v některých zahraničních ženských magazínech. Profesionální modelky byly odsunuty na vedlejší kolej i v německém nejčtenějším ženském časopisu Brigitte. Hvězdou lednového čísla se stala jistá Sybille Zschaberová, učitelka z Hamburku. Kdo zná českou Vlastu, ten však ví, že nejde o nic nového. Již v její černobílé a velkoformátové podobě v šedesátých letech jsme na titulní straně měli elegantní dámu - čtenářku, která vyhrála tehdejší soutěž prestižní francouzské kosmetické firmy Dior.

V našem časopise opakovaně sázíme na „modelky“ z řad čtenářek i v současnosti. Nebojíme se žen s křivkami, vždyť právě takové jsme přece téměř všechny. Zatím poslední takovou modelku, skutečnou českou ženou, můžete vidět na aktuální módní story či na kosmetice.