Víte, co všechno se dá vyrobit z bohaté podzimní úrody?

Právě teď si recepty na ty nejzajímavější doma vyrobené alkoholické nápoje můžete přečíst ve speciální příloze Fajn života.

Diskuze: Co na podzim pro zahřátí popíjíte či z úrody vyrábíte vy?

Kafe.cz doporučuje:

Bezinkový likér

1 l prolisované šťávy z bezinek, 0,5 kg krupicového cukru, kousek skořice, několik hřebíčků, 0,5 l vodky nebo slivovice.
Šťávu promícháme s cukrem, přidáme koření a 10 minut vaříme. Necháme vychladnout, druhý den přecedíme s lihovinou. Nalejeme do čistých lahví a uložíme v chladu a temnu.
recept: Jana Mičová, Moravský Beroun

Ořechovka s puškvorcem

30 zelených ořechů rozpůlíme a nalejeme na ně 1 l lihu. Přidáme kůru z jednoho pomeranče a půlky citronu, malý kousek puškvorce, kousek celé skořice, 7 zrnek hřebíčku, kousek celého očištěného zázvoru a 10 zrnek nového koření. Zavařovací sklenici se směsí přikryjeme celofánem, pevně převážeme a postavíme na slunečné místo na 14 dnů. Každý den ji protřepeme. Po této době svaříme 750 ml krystalového cukru ve 250 ml vody. Vzniklý sirup ještě za tepla smícháme s odstátou lihovou směsí, přecedíme přes jemné síto nebo plátno a poté rozlejeme do lahví.
recept: Helena a Miroslav Potočkovi, Petrovice

Šípkové víno

100 g sušených šípků bez semen necháme 2 týdny louhovat v 1 l silnějšího suchého červeného vína. Na závěr přecedíme a slejeme do lahví. Šípek obsahuje vitamin C, proto je nápoj dobrá prevence proti chřipce. Pije se jedna menší sklenička každý den.
recept: Ivana Vondráčková, Chvaletice

Právě teď si můžete přečíst nejzajímavější recepty na voňavé domácí likéry, pálenky a skvělé životabudiče od čtenářů v receptáři Fajn život.

Časopis najdete od 13. září v prodeji na stáncích.