Samozřejmě jde o nesmysl – nic podobného neexistuje. Anatolij Jegorov a další dealeři „dokonalého léku proti alkoholismu“ ale měli po několik měsíců velký úspěch.

„Ženy si voperování našich kapslí dávaly jako podmínku sňatku s pijáky, podnikatelé je nechávali implantovat svým klíčovým pracovníkům,“ vzpomíná dnes Anatolij Jegorov se zasněným úsměvem.

„Někdy to měli i v pracovních smlouvách: zaměstnanec musel mít kapsli, dokud nedokončil nějaký významný úkol. Pak si ji zase u nás nechal vyndat a mohl pít dál.“

K vítězství na křídlech promilí

„Lidé jen od levné nekvalitní vodky přejdou k ještě horší a levnější samohonce, čistidlům a nemrznoucím kapalinám s lihem. Stát přijde o daně a pijáci budou dříve umírat.“ Ostatně už za Michaila Gorbačova měl „suchoj zakon“ za následek mj. nárůst prodeje laciných voňavek. Lidé je pili místo kořalky.

Vypadá to, že zlepšení situace může přinést až zbohatnutí Ruska – tedy pokud k němu někdy dojde. Zámožnější občané budou mít jiný životní styl a s ním jiné radosti než jen alkohol (a když už budou pít, pak kvalitnější lihoviny).

Finové také kdysi pili „jako Dáni“. Dnes jsou bohatí a holdují spíš cestování než sklence. Nebo se možná potvrdí, že lihový nápoj opravdu neodmyslitelně patří k ruské duši. Se všemi jejími nádhernými i temnými stránkami.

Mendělejevův prvek má 38 stupňů

V předloňském světovém klání kvality zvítězila vodka Rossijskij standart – Ruský standard. Není to jen tak nějaká kořalka. Recept na ni připravil po letech zkoumání na konci 19. století sám Dmitrij Ivanovič Mendělejev, tvůrce periodické tabulky prvků! Stanovil například, že se má pálit z obilí, filtrovat přes dřevěné uhlí a výsledný nápoj má mít sílu 38 stupňů. Později byla tato hodnota kvůli jednoduššímu výpočtu daně stanovena na 40 stupňů, což se dodnes běžně dodržuje.