Vzniklo jako námořní základna nad zálivem Zlatý roh poté, co Rusové okolní končiny sebrali Číně.

Po svém založení v roce 1860 byl Vladivostok (v překladu Vládce východu) vlastně jakýsi první asijský tygr: dostal totiž sibiřského tygra do znaku.

Město, jež Číňané nazývají Útes mořských okurek (podle druhu sumýšů), zažilo bouřlivý rozvoj podobný americkému Divokému západu. Během pár let se sem stáhly statisíce Rusů, Ukrajinců, Číňanů, Korejců a příslušníků dalších národů.

Význam Vladivostoku ještě vzrostl poté, co byl v roce 1903 Transsibiřskou magistrálou propojen s Moskvou. Toto město dobyla v roce 1922 Rudá armáda až jako poslední v celé carské říši, tudy utíkali českoslovenští legionáři zpátky domů.

Za sovětské éry byl Vladivostok přísně uzavřené město vojáků: tady má totiž svou hlavní základnu ruská pacifická flotila. Teprve v posledních letech se město, které leží na stejné rovnoběžce jako Florencie, pomalu vrací zpátky ke své kosmopolitní slávě.

O zvláštním duchu místních lidí svědčí i fakt, že když úřady chtěly omezit dovoz ojetých vozů z Japonska, Vladivostočané uspořádali demonstraci přímo proti Vladimiru Putinovi. To si nikde jinde na Rusi nedovolili...

Vladivostok

  • Název: Vladivostok (hlavní město Primorského kraje, Ruská federace)
  • Počet obyvatel: 600 000
  • Nejvyšší bod: hora Cholodilnik (Lednička, 257 m n. m.)
  • Spojení: vlakem do Moskvy 9 302 km, do korejského Soulu 750 km