Malý manuál pro správné líčení

První pravidlo k docílení správného efektu líčení je vhodný výběr šatů – právě těm byste měli make-up přizpůsobit. Pokud zvolíte oblečení jasných barev, líčení by mělo být nápaditější. K tmavým šatům se zase nejlépe hodí kouřové oční stíny se spodním víčkem rámovaným černou tužkou. „Ke »studeným« šatům pak raději vybírejte stříbrné nebo pastelové barvy,“ říká Jana.

Jak docílit žádoucího efektu a zakrýt nedostatky?

Dívky s výrazným typem pleti by měly začít s vytvarováním obočí, které pak následně zjemní hnědou tužkou. Při samotném líčení klidně popusťte uzdu fantazii a nebojte se zářivých tónů. Na celou oblast oka například naneste zlatý stín a ohyb víčka olemujte tmavším hnědým stínem, který rozetřete do ztracena. Okolo horních a spodních řas pak můžete nanést tenkým štětečkem hnědo-vínový stín v tenké lince a nakonec vrchní řasy zvýrazněte tmavě hnědou řasenkou.

Pokud máte husté obočí, hodí se nanést kolem celého oka šeříkový stín a do vnitřního koutku pak trochu bílého. Na vnější koutek a linie spodních řas použijte fialový stín a vnitřní okraj spodního víčka jemně olemujte tmavou tužkou.

Nebojte se zářivých barev, třpytu a lesku

Hitem letošního roku jsou také třpytky – obzvláště zlaté, které se hodí k teplým tónům šatů. Nanášejte je vždy k vnitřnímu koutku oka (máte-li oči daleko od sebe), a nebo naopak pouze k vnějšímu (máte-li oči blízko u sebe).

Pro ženy s méně výraznými obličejovými rysy jsou vhodné pastelové stíny – ty zjemní, ale přitom zvýrazní celou oblast očí. Horní víčko například »natřete« tmavě zeleným nebo tmavě modrým stínem. Nad linií horních řas pak naneste uhlíkový stín a olemujte tekutou linkou.
Pro zvýraznění úzkých očí naneste na celou oblast hnědě růžový stín, do vnitřních koutků pak třpytivý bílý stín. Řasy nakonec pokryjte dvěma vrstvami řasenky.

Zvýrazněte buď oči, nebo rty.

Ptáte se, co se rty? K tmavému líčení očí vybírejte světlejší barvy nebo jen třpytivý lesk, ke světlým očním stínům zase můžete dovolit výraznější rtěnku. Pokud zvolíte výrazné líčení očí i rtů současně, dávejte pozor, aby nepůsobilo příliš vulgárně.

Rady přinesla: Jana Hotová, salon Unique, značka Payot