Nedávno sice oslavila šedesátku, ale pořád se jaksi nemá k tomu, aby se ujala úlohy vyšeptalé důchodkyně. Její růžové rty, oči lvice, nápadné šperky a charakteristický blonďatý drdol, to všechno demonstruje světu: jsem tady, jsem v plné síle a rozhodně se nedám přehlédnout! "Šedesátka je mi úplně ukradená," tvrdí Ivana Trump. "V srdci si připadám mladá a cítím se asi tak na čtyřicet."

A jako energická čtyřicátnice taky umí jednat. Nedávno po pouhých čtyřech měsících manželství vykopla z domu svého čtvrtého chotě, o pětadvacet let mladšího herce a modela Rossano Rubicondiho, který ji údajně podváděl s jakousi čtyřiadvacetiletou soutěžící z reality show. Od té doby se ale už zase objevuje v klubech po boku ani ne třicetiletých krasavců. "Řeknu vám, že i když rozvod není žádná legrace, znovu bych začala chodit s mladším mužem. Mám tolik energie, že žádný staroch se mnou nedokáže držet krok," prohlašuje. Zdá se, že Ivana dokonce svým způsobem soutěží se svým exmanželem Donaldem v tom, kdo z nich si dokáže opatřit mladšího partnera či partnerku.

Vítězící outsiderka

Její ženské fanynky jí nicméně odpouštějí její mladé milence, rozhazování peněz, okázalý vzhled i arogantní řeči. "Ženy se dokáží do Ivany vcítit, protože v minulosti si vytrpěla svoje," říká newyorská novinářka Cindy Adams. "I když to s luxusem i se siláckými řečmi někdy přehání, vše je jí odpuštěno, protože kdysi byla na dně a dokázala vystoupit až na vrchol. Amerika miluje vítězící outsidery."

Vítězícím outsiderem byla Ivana hned po narození, kdy strávila několik měsíců v inkubátoru. Její otec doufal, že malému nedochůdčeti pomůže sport, a tak dceru už od útlého věku zapsal na lyžování a na plavání. A nijak zvlášť se s ní nemazlil: "Když jsem se špatně učila ve škole, otec mě z ní naoko odhlásil a sehnal mi práci v továrně na boty," vzpomíná. "Po třech týdnech jsem ho prosila, aby mi dal ještě jednu šanci zlepšit si známky ve škole. Naučila jsem se, že disciplína je důležitá, aby člověk mohl v životě cokoliv dokázat."

Úspěch a ego

"Když vyrůstáte v komunistické zemi, musíte žít velmi skromně. Začínáte z ničeho, naučíte se všechno si tvrdě vydřít a věřit v sebe sama," ohlíží se za minulostí. Pro její osud to platí stoprocentně. Z normalizačního Československa se jí podařilo uniknout v roce 1971, kdy se provdala za rakouského lyžaře Alfreda Winklmayra. Ten byl pro ni ale pouze přestupní zastávkou - stejně jako Kanada, kde strávila dva roky na přehlídkových molech coby modelka. Definitivní cílovou stanicí se pro ni stal až New York, kde v jednom baru pro nezadané potkala Donalda Trumpa, podnikatele, který právě zdědil realitní společnost svého otce v hodnotě dvaceti milionů dolarů. Ivana mu pomohla jeho majetek zmnohonásobit. Stali se ikonickým párem osmdesátých let: nakupovali mrakodrapy stejně jako modely haute couture či soukromé tryskáče a přivedli na svět tři děti: Donalda juniora, Ivanku (která nedávno ohlásila zasnoubení) a Erika. Pak do jejich domácnosti vtrhla blonďaná pohroma v podobě začínající herečky Marly Maples, která Donaldovi zamotala hlavu. A vypukla zdlouhavá bitva o finanční vyrovnání: Ivana si nakonec vymohla pětadvacetimilionové odškodné za "kruté a nelidské zacházení".

Najednou tedy stála sama na vlastních nohou. Zalíbilo se jí to tak, že by už neměnila. Od té doby s gustem vládne vlastnímu byznysu a střídá krasavce po svém boku jako na běžícím pásu. "Ukažte mi velký úspěch bez velkého ega!" prohlašuje. Ona sama rozhodně má obojí.