Správná teplota v chladicí části lednice by neměla přesahovat 4 °C a teplota v mrazicí části by se měla držet nejlépe na -18 °C. Pro čerstvé maso je ideální teplota do 4 °C, mleté maso by se ale mělo skladovat při pouhých 2 °C. Ryby jsou na skladování ještě náročnější. Čerstvé mořské ryby si nejlépe zachovávají čerstvost při -1 až 2 stupních. Sladkovodní ryby snesou až 5 °C a výrobky z ryb je možné skladovat v teplotě 1 až 8 °C.

Nahoru nebo dolů?

Do dveří můžeme uložit například nápoje, vejce, hořčici, marmeládu či máslo. Na nejvyšší poličku se doporučuje ukládat aromatické potraviny jako sýry, kávu, hotová jídla a uzeniny. Například americké chladničky značky LG jsou vybaveny speciálními přihrádkami na vejce a sýry, které zůstávají díky správnému umístění déle čerstvé. Navíc díky pohlcovači pachu si můžete kvalitní sýry vychutnat bez nepříjemné pachové stopy na ostatních potravinách. Pokud chladnička disponuje systémem Door in Door (dvojité dveře), je praktické mít nápoje, máslo či nejčastěji používané potraviny právě v této části. Nemusíte totiž při jejich vyndavání otevírat celou chladničku a zamezíte tak velkým tepelným ztrátám.

Ovoce a zelenina patří do boxů ve spodní části, ovšem pozor! Některé druhy do lednice nepatří: banány, mango, citrusy, ananas, také rajčata, okurky, lilky a brambory. Mají vysoký obsah vody a chlazení vede spíše k jejich rychlé zkáze než delší čerstvosti. Chladnička LG GMJ916NSHV je proto vybavena dvěma zásuvkami Moist Balance Crisper určenými speciálně pro skladování ovoce a zeleniny. Jejich hlavní výhodou je nastavitelná úroveň vlhkosti podle aktuálně skladovaného typu ovoce či zeleniny.

Na spodní přihrádku uložte ryby, maso a masné výrobky, do vyšších pater pak mléčné výrobky. Většina chladniček má od 4 do 6 vnitřních polic a díky tomu i dostatek prostoru pro vhodné rozmístění potravin.

Styl a funkce

Dnešní chladničky už nejsou jen praktickým kuchyňským pomocníkem, ale zároveň i designovou perličkou vaší kuchyně. Některé chladničky se mohou pochlubit nadčasovým vzhledem a moderní nádech jim dávají nadstandardní funkce jako například nápojový automat či výrobník ledu. Srdcem každé chladničky je bezpochyby kompresor. Některé lednice mají lineární kompresor, díky kterému je životnost celé chladničky až 20 let. Mimo to zaručuje tichý chod a úsporu energie.

Díky Total No Frost se nemusíte bát odmrazování v horkých letních dnech, protože police stačí jednoduše otřít a osušit. Čerstvost potravin zajišťují jak rovnoměrné proudění vzduchu Multi Air Flow, tak filtrace PureNFresh™. Časově vytížení lidé ocení Smart Diagnosis™, chytrou diagnostiku drobných i závažnějších závad. Ne pro každou drobnost je potřeba volat opraváře a tato funkce rozhodně šetří čas i náklady na výjezd servisního technika.

Více informací naleznete zde.

Mohlo by vás také zajímat: Zorganizujte si lednici!