Vonné oleje znali už faraóni!

Účinky rostlinných silic jsou známé již z dob faraónů, v jejichž hrobech se našly karafy s vonnými oleji. Vládci Egypta používali rostlinné výtažky také při balzamování. A nejen oni: jejich příznivé účinky velmi dobře znali v Tibetu i v Číně, vonné oleje s úspěchem užívali také Mayové a Aztékové. Proč bychom nevyužili jejich vlastností a účinků i my? Vždyť nám mohou pomoct stejně jako našim předkům!

Každá část má jinou vůni

Silice se získávají z rostlin, a to rozličnými způsoby: destilací, lisováním nebo extrakcí. U některých rostlin jsou jejich jednotlivé části zpracovány zvlášť – kořen, list, plody a květ. Proč? Každá část rostliny má totiž mnohdy specifický účinek i vůni.

Co s oleji? Do koupele!

Nejjednodušší využití vonných silic a olejů je jejich přidání do koupele. Taková voňavá koupel je požitkem pro všechny smysly. Krásně vás uvolní, zklidní, odbourá stres, zkrátka pomůže zrelaxovat tělo i duši.

Aromalampy provoní byt

A pokud právě netoužíte po koupeli, nabízejí nejjednodušší použití esenciálních olejů tzv. aromalampy. Stačí jen přidat do vody několik kapek oleje zakoupeného ve speciálním obchodě. Množství závisí na velikosti pokoje, většinou postačí 4 až 7 kapek. Pak už jen zapálíme svíčku, která zahřívá misku s vodou a olejem, a záhy se uvolní omamná vůně. Chcete-li krásně provonět více pokojů, nemusíte mít aromalampu pro každý zvlášť, stačí jen nalít horkou vodu do zvlhčovače na topení a zakápnout pár kapkami oleje. Tato možnost je také vhodným řešením ve chvíli, pokud se vám aromalampa náhodou rozbije.

Stačí jen dýchat

Máte zapálenou aromalampu? Pak už jen zbývá pustit si vhodnou hudbu (New Age typu Vangelis či Mike Olfield, a nebo zvuky přírody). Ulehněte či usedněte do pohodlného křesla a minimálně na půl hodiny odpočívejte. Nádherný relax je na světě! To je jedno z největších kouzel aromaterapie: nemusíte dělat nic – stačí jen dýchat.

Spoléhejte na svůj nos

V rostlinných olejích najde každý z nás vhodné vůně – některé jeho čichu lahodí, jiné jsou mu nepříjemné. Proto spoléhejte při výběru nejen na účinek, ale především na vlastní nos. Vyberte si, co se vám líbí. A pozor! Vůně esenciálních olejů na vás nemusejí čekat až doma, ale mohou vás provázet po celý den. Téměř každá silice pohlcuje pachy, mnohá osvěžuje při práci a studiu, některá je příjemná při jízdě autem. Až ve finále si pak můžete vychutnat požitek při koupeli, odpočinku či při spánku.

Jak působí jednotlivé silice?

  • Jasmín – povzbuzuje srdeční činnost, pomáhá při pocení, působí antidepresivně.
  • Levandule – uklidňuje, je vhodná při nespavosti, bolestech hlavy, migréně, chřipce, snižuje krevní tlak.
  • Eukalyptus - ulevuje při dýchacích potížích, podporuje koncentraci, čistí vzduch.
  • Citron – má osvěžující účinky, pomáhá při duševní námaze, při bolestech hlavy.
  • Meduňka – snižuje horečku, je dobrá na migrénu, na nespavost, při menstruačních bolestech, snižuje krevní tlak.
  • Máta peprná – zmírňuje dýchací obtíže a nevolnost, tiší bolesti, povzbudí při únavě.
  • Majoránka – zklidňuje nervy, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení a astmatu.
  • Heřmánek – má protizánětlivé účinky, zvyšuje obranyschopnost organismu.
  • Hřebíček – používá se při celkové slabosti, prohřívá, tiší bolest a odpuzuje hmyz. Buďte však opatrní, ve větším množství dráždí pokožku. Nevhodný pro epileptiky.
  • Šalvěj – má sedativní a antibakteriální účinky, tlumí menstruační bolesti, lehce snižuje tlak.
  • Tea tree – je silně antiseptický, užívá se k ošetření akné, ekzémů, zánětů pokožky, po štípnutí hmyzem i na opary.
  • Zázvor – uvolňuje napětí, působí při bolestech hlavy, podporuje pocení, pomáhá při nachlazení a revmatismu, brání tvorbě jizev.