Češi totiž snídají hlavně nezdravě a o samotě. Ranní rodinná idylka známá především ze západních zemí je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum pak také ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná. „Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Naopak jim chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění. Přitom většina lidí snídá doma, a tak může skladbu snídaně přímo ovlivnit - na rozdíl od oběda z jídelny nebo restaurace,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.

Nešvary českého jídelníčku

Snídaně v podobě samotného šálku kávy nebo čaje je běžnou záležitostí pouhých 15 % Čechů. Častěji jídlo opomíjejí ženy. Pokud však zařadí do snídaně vedle nápoje i jídlo, umí si z výživového hlediska vybrat lépe. Zatímco nejčastější součástí české snídaně je slané bílé pečivo, preferuje ho 18 % Čechů, ženy dávají oproti mužům výrazně častěji přednost pečivu celozrnnému. Paradoxní je, že 80 % lidí ví, že při výběru pečiva by měli dávat přednost právě celozrnnému. Vedle pečiva snídáme nejčastěji máslo, uzeniny a sýry. Zeleninu a ovoce si do snídaňového menu zařadí jen 4 % Čechů. „Tučné uzeniny a sýry jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve výživě dlouhodobě nadbytek. Uzeniny a mnohé sýry navíc představují významný zdroj soli, které Češi konzumují více než dvojnásobek oproti doporučením. Nicméně výhodou sýrů je, že mají relativně vyšší obsah vápníku, který organismus potřebuje. Bílé pečivo a nedostatek ovoce a zeleniny jsou příčinou nízkého podílu vlákniny v naší stravě,“ komentuje složení českých snídaní doktor Tláskal.

Kafe.cz zjistilo:

  • 60 % Čechů preferuje máslo
  • 23 % Čechů dává přednost margarínu
  • 69 % lidí uvádí, že margaríny mají na naše zdraví neutrální až pozitivní vliv
  • 54 % lidí si myslí, že margaríny neobsahují prospěšné tuky
  • 77 % lidí si myslí, že margaríny vznikají procesem ztužování

Margarín, nebo máslo?

„Rostlinné tuky dostupné v českých obchodech jsou z výživového hlediska velmi kvalitní. Lidé se nemusí obávat, že by margaríny byly vyráběny ztužováním, při kterém vznikají nebezpečné trans mastné kyseliny,“ upozorňuje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Vysoké školy chemicko-technologické. „Rostlinné tuky jsou pro každodenní spotřebu vhodnější než živočišné již i proto, že v našem jídelníčku převažují nasycené mastné kyseliny. Na mazání pečiva doporučuji proto ráno spíše zvolit margarín a máslo zařazovat doplňkově. Nicméně máslo je ze zdravotního hlediska výhodnějším zdrojem mastných kyselin, než jsou ostatní živočišné tuky, které bychom měli ve stravě obecně více omezovat,“ doplňuje doktor Tláskal.

Dětem dopřáváme více sladkostí

Výsledky průzkumu neprokázaly, že by v dětských snídaních převažovaly uzeniny a sýry, nicméně rodiče nabízí dětem sladké snídaně - vánočku, koblihu, marmeládu. V dětských snídaních se ale objevují i cereálie, jogurt nebo tvaroh. „Sladkosti do dětské snídaně nepatří. Podíl přidaného cukru na celkovém příjmu energie se kvůli sladkostem významně zvyšuje. Sladká snídaně tak může přispívat k nadváze až obezitě dítěte,“ upozorňuje doktor Tláskal a doporučuje: „Kojencům a batolatům nabídněte cereální kaše, předškolním dětem i školákům pak chléb či pečivo, starším dětem ideálně celozrnné nebo alespoň žitné, namazané kvalitním margarínem. Děti mohou častěji než dospělí zařadit do svého jídelníčku máslo, ale z výživového hlediska je i pro ně vhodné konzumovat více kvalitních rostlinných tuků. Snídani by pak měly doplnit bílkoviny - ideálně šunky s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku a soli, případně polotučné sýry. Neměla by chybět porce ovoce nebo zeleniny.“

Snídaňové rituály

Snídaně do postele nebo obecně snídaně připravená jinou osobou. Tak si Češi představují svou vysněnou snídani. Zatímco ve všední dny vede mezi jídly bílé pečivo, uzeniny a sýry, o víkendu se k tomu ještě přidává hemenex nebo vajíčka obecně. Vejce si o víkendu připravuje téměř čtvrtina lidí, na rozdíl od pracovní části dne. Na víkendovém snídaňovém menu bychom pak často našli i čaj s mlékem, ale za svůj rituál někteří považují i kávu s cigaretou! Cigarety jsou pravidelnou součástí snídaně zhruba každého desátého Čecha. Během snídaně Češi nejčastěji poslouchají rádio nebo hudbu (41 %), pracují s počítačem (35 %) nebo sledují televizi (34 %). Noviny si denně nebo téměř denně u snídaně přečte 19 % Čechů. Jen zhruba 5,5 % lidí snídá v klidu a nevěnuje se jiné činnosti.