„Po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru díky takzvaným rychlým sacharidům ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě a někdy až k agresivitě,“ upozorňuje nutriční terapeutka a odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju, Bc. Veronika Jirkalová, DiS. Dětský jídelníček sestavený převážně ze sušenek, čokoládových tyčinek, párků v rohlíku nebo chipsů může mít za následek různé zdravotní potíže jako jsou snížená imunita, nadváha/obezita, bolesti hlavy, psychické potíže, akné apod.

Mohlo by vás také zajímat: Jak by měla vypadat ideální svačina pro školáka?

Správná svačina, správná porce

„Při sestavování svačiny a volbě velikosti porce přihlížejte především k věku dítěte a jeho způsobu trávení volného času. Je jasné, že sportovně aktivní dítě potřebuje energie podstatně více než kamarád sedící u televize,“ vysvětluje dietoložka a odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju, PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. Nejmladšímu školákovi tak bude stačit svačina, která mu dodá 400 – 700 kJ. Naopak u staršího školáka či adolescenta, který je navíc fyzicky aktivní, se energetická vydatnost svačiny může vyšplhat i na dvojnásobek tohoto rozmezí. Podle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju usedá k snídani každé ráno 88 % dětí. Pro 12 % dětí tak svačina ve škole často nahrazuje snídani, a dítě se proto může ve škole cítit unavené a nesoustředěné. Pokud je to právě váš případ a nemáte možnost využít zdravé nabídky jídel ve školních automatech (podle průzkumu iniciativy téměř 70 % rodičů uvádí, že jejich děti nemají ve škole buď žádné, nebo pouze velmi omezené možnosti nákupu zdravějších a výživově hodnotnějších potravin), pak zapomeňte na klasický chléb s máslem a šunkou a pusťte se do příprav opravdových dobrot.

Aby děti nebolela hlava

Stejně tak, jako se pozvolna vytrácí energie ve formě glukózy z krve, je třeba doplnit zásobu tekutin, které tělo také pravidelně zpracovává. Tím se vyhnete únavě, bolestem hlavy a nastartujete soustředěnost a zažívání. To platí nejen pro vaše děti, ale i pro vás. Jděte tedy svým dětem příkladem a hned po ránu vypijte jednu sklenku vody nebo neslazeného čaje. Dalších 300 až 500 ml by mělo dítě vypít během dopoledne ve škole.

Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací návyky svých dětí:

  • výběrem potravin
  • technologickou úpravou pokrmů
  • skladbou jídla během dne
  • preferencemi potravin
  • systémem nakupování
  • skladováním jídla

Bojujte proti neofobii

Děti dávají přednost určitým druhům chutí před jinými, preferují zejména sladká jídla a snaží se vyhýbat jídlům hořkým, jakými jsou například některé druhy zeleniny. S postupným vývojem dítěte se stává, že dítě odmítá určité jídlo a stává se ve stravě vybíravým. Neochota zkoušet nové chuti a nová jídla se nazývá neofobie a objevuje se přibližně ve věku šesti měsíců dítěte. Děti odmítají přijímat především zeleninu. „Někteří rodiče dítě upokojí tím, že mu dají jídlo, které mu chutná, jiní se snaží dítě krmit ovocem a zeleninou. Avšak k tomu, aby dítě takovou potravu přijalo, využívají důmyslné odměny. Výzkumy však ukázaly, že intuitivní chování rodičů, kteří odmítají dávat dětem méně výživově hodnotné jídlo a snaží se dítě odměňovat za příjem výživově hodnotné stravy, může být ve výsledku zcela zavádějící a může vést ke špatným stravovacím návykům a k rozvoji obezity v pozdějším věku dítěte,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jirkalová.

5 tipů, jak usnadnit svačiny sobě i dětem:

  • Důležité je jít příkladem a udělat si na přípravu svačin čas. Nejlepší je připravit si svačiny pro celou rodinu již večer, ráno pak stačí jen sáhnout do chladničky.
  • Děti se mohou na přípravě svačin i podílet. Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že svou svačinu poté i sní.
  • Větší děti naučte jednoduché recepty, jak si svačinu připravit po návratu domů. Dobrou volbou je příprava ovocného mléčného koktejlu nebo ovocného salátu s jogurtem.
  • Po příchodu domů by dítě mělo vždy v chladničce najít vhodné potraviny, které umístěte do úrovně jeho očí, aby je snadno našlo. Připravit můžete např. pudink s ovocem, různé pomazánky, šopský salát, rajčata s mozzarellou nebo jogurt s ovocem.
  • Pestrost zabírá! Snažte se, aby se svačiny obměňovaly (stejně tak jako snídaně a ostatní jídla během dne). Občasným zpestřením svačiny může být tvarohovo-ovocná zmrzlina, domácí koláč s kakaem nebo celozrnné sušenky s mlékem.