Před několika dny jste oslavil kulatiny, blahopřeji! Jak se cítí v padesáti chlap, který podstatnou část života sportuje a jí zdravě?
Cítím se fajn, daleko méně než tato číslovka napovídá. Zvláště po sexuální stimulaci.

Aha, to zní zajímavě. Asi trávíte ve fitku BBC, kde působíte, hodně času…
Ano jsem v posilovně převážnou většinu dne, mám tady ostatně kancelář...A někdy to prý tak vypadá, že tady přespávám, protože sám cvičím od 4.45 hod ráno každý den. Ale to je jen zdání...

Vedle cvičení ale hlavně píšete odborné knihy o výživě, na čem jsou založeny?
Moje poslední tři publikace jsou zatím na pultech, propaguji dělenou stravu. Ve zkratce je to oddělování potravin podle vlastního složení - tedy na sacharidy a bílkoviny.

Jak dlouho už vy sám holdujete této stravě a co byste vzkázal odpůrcům dělení?
Na dělené stravě jsem 16 let. A vzkázal bych jim, ať to zkusí a vydrží...

Mohou se tak bez rizik stravovat i děti? Např. váš syn Adam se také tak stravuje?
Děti se pochopitelně tak stravovat mohou. A dokonce by měli. Syn Adam splňuje principy dělené stravy asi tak na 80%.

Vy sám žijete striktně podle těchto stravovacích zásad? Hřešíte také někdy, dáte si třeba někdy knedlo vepřo zelo nebo řízek?
Já sám dělenou stravu bezvýhradně dodržuji. Knedlo, vepřo, zelo nebo řízek jsem neměl více jak 15 let. Vůbec mě to neláká a netrápím se tím. Naopak by mě dělalo problémy, kdybych to musel sníst.

Už jste v minulosti „zhubnul“ několik známých osobností. Které to byly a koho máte na starosti teď?
Známých osobností je mnoho: Vašek Neckář, Lucie Bílá, Martin Dejdar, Jiří Paroubek, Pavel Kuka, Ivan Lendl. Neustále spolupracuji s Jirkou Krampolem.

Říká se někdy, že vařit přísně podle principů dělené stravy je dost obtížné a uvařené pokrmy nejsou moc chutné, můžete to vyvrátit? Dal byste našim čtenářkám k dobru jeden zajímavý dělený recept?
Principy dělené stravy nejsou vůbec obtížné. Pochopitelně jsou chuťově jiné než je populace zvyklá. Vařená hovězí kližka, dušený špenát, dušená hlíva ústřičná a to vše posypáno čerstvou pažitkou a zakapáno sojovou omáčkou.

Pokud chce někdo zhubnout, tak asi jen zdravá výživa nestačí, je k tomu třeba i zvýšit výdej, tedy zvýšit pohybovou aktivitu?
Ano, ale zdravá výživa doplněná fyzickou aktivitou je pochopitelně jenom plus. To jsem dokázal na Vaškovi Neckářovi, který se nesměl pohybovat po mozkové příhodě a přesto jsem ho zhubl o 35 kg za 5 a půl měsíce.

Vy sám jste v minulosti vrcholově sportoval. V jakém oboru a kam jste to až dotáhl?
Já jsem sám provozoval kulturistiku. Držím titul mistra republiky.

Jak jste se vůbec jako dítě dostal ke sportu?
Ke sportu jsem se dostal přes svoje komplexy (s úsměvem) s malou a hubenou postavou. Někdy ve 13 letech mě očarovali černobílé fotografie Juraje Višného, našeho bývalého kulturisty. A to rozhodlo.

Prozraďte nám vaši původní profesi.
Vyučil jsem se uměleckým rytcem do zlata a následně dělal umělecko-průmyslovou školu. Později vysokou školu tělovýchovy.

Jsme server určený ženám, proto pár „ženských“ otázek. Myslíte si, že jste už za těch 50 let pronikl do tajů ženské duše a ženského myšlení?
Rozhodně jsem nepronikl a žádný muž na světě nikdy nepronikne. Ženy jako takové nás neustále překvapují (to není myšleno negativně, tak to prostě je). Naprosto například nechápu jejich podvěsek mozkový, který vysílá reakce typu „pálení mostů“.

Jaký typ žen vás přitahuje, a naopak, co vás u ženy zaručeně odradí od pokusu s ní vůbec začít komunikovat?
Přitahují mě štíhlé a inteligentní černovlásky. Vždy mě naopak odradí neupravené oblečení, obuv a nevzhledné ruce.

Proč si myslíte, že se v Česku rozvádí každé druhé manželství, v Praze je tohle číslo ještě větší?
Rozvody jsou často vyvolány velkou emancipací a hraní si až na feminismus žen. Naprosto vymizel prvorepublikový model, manželka jako opatrovatelka rodu a muž - zajišťovatel rodu. Samozřejmě ženy to vnímají jinak a chybu vidí v mužích. Je to pochopitelně vyvoláno funkcí podvěsku mozkového, jak již jsem se zmiňoval. Ale zkusme pravdu hledat někde uprostřed.

Sám jste také zažil dva rozvody, jestli se nepletu. Věříte ještě, že narazíte na ženu svých snů a že spolu prožijete spokojenou druhou půlku života?
Jestli narazím na ženu svých snů, to opravdu nevím, ale hrozně po tom prahnu. (usmívá se)

Myslíte si, že chlapi jsou výrazně nevěrnější než ženy?
Věrnost není otázka toho či onoho pohlaví. Já sám mám zkušenosti, že ženy jsou v této otázce daleko pokrytečtější a do poslední chvíle budou tvrdit, že ony ne, že jsou neposkvrněné kytičky. Jen my muži jsme v jejich očích ti čuňáci, oni prostě nikdy.

Existuje podle vás láska na první pohled, zažil jste ji někdy?
Láska na první pohled asi může existovat. Já jsem ji však nezažil, protože z prvního pohledu nevyčtete lásku a náklonnost k člověku. Samozřejmě z prvního pohledu vycítím touhu k člověku a vzrušení. Dál je vše na vývoji.

Myslíte si, že je vůbec možné kamarádství mezi mužem a ženou?
Myslím si, že kamarádství mezi mužem a ženou je možné, ale dobře může fungovat až v pokročilém věku, když už nejsme tolik ovlivňováni sexuálním apetitem.

Máte nějaké zkušenosti s feministkami?
Zkušenosti s feministkami mám bohužel nadmíru bohaté, je to jiný živočišný druh. (smích)

Poslal byste našim čtenářkám nějaké pěkné jarní přání?
Přeji ženám všechno dobré, moc a moc zdraví a mé názory na ně, aby nebrali tak osobně. Já konkrétně mám ženy moc rád, i když s nimi je to někdy moc těžké, ale se mnou ještě těžší. (úsměv)

Kafe.cz zjistilo

Mgr. Vít Chaloupka (* 1960)
Bývalý český kulturista a státní trenér české reprezentace fitness, nyní dietolog, fitness konsultant a autor knih o zdravé výživě. Je absolvent umělecko-průmyslové školy a absolvent Institutu tělesné kultury. V letech 1986-1990 se zúčastnil mnoha kulturistických soutěží, získal titul Mistr republiky v kategorii do 165 cm a vítězství Evropského poháru v kulturistice federace v roce 1990. V 90. letech se začal živit jako trenér, později dietolog. Ze dvou manželství má dceru Lucii (* 1987) a syny Lukáše (* 1985) a Adama (* 1994). Vít Chaloupka pracuje v pražském fitcentru BBC jako vedoucí trenérů.