Vedle tradičních ingrediencí sahají výrobci kosmetiky i po pěstících přísadách, jejichž využití působí přinejmenším podivně, ale účinky jsou mnohdy překvapivé. Příkladem může být hadí či včelí jed nebo hlemýždí sliz. V čem spočívá jejich síla?

Zmijí jed místo botoxu

Syntetický jed zmije chrámové působí v malých dávkách jako slabé anestetikum, uvolňuje obličejové svaly, a tak předchází vzniku vrásek. Mezi 20. a 60. rokem života se vrásky tvoří převážně trvalým napětím obličejových svalů, které vzniká stresem při řešení každodenních problémů. Hadí jed má podobné účinky jako botox. Na rozdíl od něj ale neomezuje pohyb obličejových svalů a mimiku, přitom vyhlazuje vrásky a paralyzuje svaly, jež vedou k jejich vzniku.

Hlemýždí inspirace

Extrakty z hlemýžďů se vyznačují mimořádnými hojivými účinky. Tito tvorové jsou totiž schopni regenerace svých tkání i rozbité ulity. Pozitivní účinky byly koncentrovány do extraktu a kosmetické přípravky, které je zahrnují do receptur, podle odborných studií pomáhají proti akné, redukují vrásky, mohou rovněž zjemnit jizvy a celkově omladit pleť.

Včelí mikroštípanec

Včelí jed obsahuje látky, které fungují jako středně silný neurotoxin, díky němuž relaxují mimické svaly. V kosmetice působí přípravky jako mikroštípanec. Ten má vliv na mikrocirkulaci a stimulaci kolagenu a elastinu. Krémy, masky nebo séra redukují vrásky, prokrvují, projasňují a hydratují pokožku a zpevňují kontury obličeje.