Zbytečně neotálejte – povánoční výprodeje sice potrvají až do druhé poloviny ledna, např. některé velké internetové obchody je však spustily již bezprostředně po Vánocích a výhodné nabídky mizí velmi rychle. To nejlepší zboží bývá vyprodané i za několik málo hodin!

Zaměřte se na konkrétní zboží – přestože většina obchodníků spouští nyní plošné výprodeje, v některých kategoriích zboží najdete výhodnější nabídky než v jiných. Pokud chcete opravdu ušetřit, nejvýhodnější nabídky najdete v rámci lednových výprodejů na televize, pračky, ledničky, mobilní telefony a notebooky. Obecně jde tedy hlavně o elektroniku a domácí spotřebiče. Opravdu velké slevy se objevují po Vánocích také v kategorii hraček.

Nekoukejte jen na výši slevy – většina obchodníků láká ve výprodejích na slevy ve výši 70, 80 či dokonce 90 %. Tak vysoké slevy se ale nejčastěji týkají drobných položek. Zajímejte se proto nejen o výši slevy, ale také o celkovou úsporu. 15% sleva na novou lednici je ve výsledku mnohem hodnotnější než sleva 70 % na ponožky.

Vyhněte se podezřelým prodejcům – mějte na mysli, že hon za nejnižší cenou se nemusí vždy vyplatit. Myslete na to, že daný výrobek můžete v budoucnu potřebovat reklamovat. Pak by vám zřejmě nepřišlo vhod, kdyby nebylo možné dovolat se na zákaznickou linku či by reklamaci vůbec nešlo uplatnit. Vedle ceny zvažte proto i kvalitu poskytovaných služeb a důvěryhodnost prodejce. Pomoci vám můžou nezávislé vyhledávače slev jako např. Skrz.cz, které spolupracují jen s prověřenými partnery.

Zjistěte si skutečnou cenu – pokud objevíte zboží za zvýhodněnou cenu, která se vám bude zamlouvat, ověřte si, za jakou cenu se podobný výrobek prodává u jiných prodejců. Pokud chcete být opravdu pečliví, podívejte se také na vývoj ceny výrobku v posledních měsících. Vyhnete se tak slevám, které ve skutečnosti nejsou výhodnými nabídkami, ale jen prodejním trikem.

Sledujte nové trendy
– kromě klasických výprodejů můžete na internetu nalézt i zboží označené jako „Rozbaleno“. Jde o produkty, které byly pouze rozbaleny, jinak jsou ale nepoškozené a s plnou zárukou. Jediným rozdílem je nižší cena. Právě po Vánocích se do této kategorie řadí vánoční dárky, které jejich majitelé vrátili (např. kvůli špatné velikosti) a nyní jsou k dispozici za nižší cenu.

I při nákupu ve výprodejích na internetu platí, že máte možnost "zboží" dle zákona do 14 dnů od nákupu vrátit. Během následujících 30 dnů by vám měly být peníze beze zbytku vráceny.