Co s tím? Zakázat? Koupit národu ekologické kotle? Zlevnit kvalitní paliva? Vysvětlit jak správně topit? Když se řekne A, musí se říct také B.

Ministerstvo životního prostředí zahájilo kampaň Dýcháme to, čím topíme. Je správné vysvětlit lidem, že si sami ničí ovzduší, že nás neekologické vytápění ubíjí, že… Ale je to složitější. Za vším se objeví peníze. I za topením.

Iluze a realita

Zdražování a ekonomická krize vede řadu lidí k tomu, že z nedostatku peněz topí ledasčím. Jeden shání nejlevnější, tedy nekvalitní hnědé uhlí, další hází do kotle mokré dřevo a někdo zoufale sahá po odpadu.

Kouřem z komína ničí sousedy a zamořují okolí. Nemusí jim být ekologie fuk, prostě jen nemají na kvalitní otop peníze. Na druhé straně někteří na zdravé ovzduší kašlou a kotlem proženou cokoli, ač by finance na ekologické topení měli.

„Mám v sousedství pár lidí, kteří nás ničí kouřem. Už jsem se s nimi o tom xkrát bavil. Začátkem zimy nemůžeme větrat, pověsit venku prádlo, natož tam být!

Jsem přesvědčen, že někteří pálí binec a plasty, to je cítit. Vesměs jde ale o ty topící oficiálním levným hnědým uhlím, které čoudí. Nebo holt někdo neumí topit,“ říká Roman Králík z Běštína na Hořovicku.

Z jednoho důchodu by nevyšli. Když k nim přijdu, je znát, že topí akorát v místnosti, kde pobývají. Jinde je chlad,“ krčí rameny starostka a připomíná, že věkový průměr „jejího ranku“ je 50 let.

Další poznatek Jany Pohludkové je, že dost lidí, kteří si před lety pořídili plyn, mají po jeho zdražení dnes už opět i kotel na tuhá paliva. Chybějí peníze.

„Neříkám, že znečisťování životního prostředí - přesněji ovzduší - je pro obec nepodstatné, nikoli, ale mnohem víc nás sužuje třeba budování kanalizace. To jsou velké investice, na které musíme získávat dotace,“ naznačuje palčivé věci starostka a dává tím za pravdu řadě svých kolegů.

K ministerské kampani za moudré topení se přidal i Ing. Jiří Horák, vedoucí Výzkumného energetického centra při Vysoké škole báňské v Ostravě. Předvádí lidem jak správně topit, čím a kde. „Lidé většinou topí tuhými palivy, aby ušetřili.

Obecně není tuhé palivo problém, problém je, když jím topíme špatně,“ uvedl mj. na jedné z prezentací (více www.topimespravně.cz).

Jak bylo řečeno, kampaň je nutná, restrikce občas nevyhnutné, ale… Přijde-li běžná občanská otázka: kde na to, státe, máme vzít, je na druhé straně ticho! Nebo, že by rada byla?

V čem? Kdo? Jak? Čím?

Spaliny ovlivňuje:

  1. V čem se topí (typ kotle a jeho kvalita)
  2. Čím se topí (vhodné palivo pro daný kotel)
  3. Kdo topí (kvalita obsluhy)
  4. Jak se topí (seřízení, údržba, čistění – komín) (více http://vec.vsb.cz/userfiles/zkusebna/co-nejvice-ovlivni-to-co-vychazi-z-naseho-kominu.jpg)