Určitě uznáte, že bakterie z našich exkrementů nejsou nic, co bychom chtěli mít usazené na stěnách koupelny nebo na zubních kartáčcích. Proto také své výkaly nerozmatláváme všude kolem, ale pěkně splachujeme do údrob toalety, jak nás to maminka naučila už v raném dětství. Co si už ale neuvědomujeme, je fakt, že při takovém spláchnutí má voda silný tah a její šplouchutí může vyhodit do vzduchu neviditelný oblak mikroorganismů, fekálních bakterií i některých virů.

Obzvláště obezřetní bychom měli být v případě, že někdo z rodiny zrovna trpí střevními obtížemi. Splachuje-li dotyčný beztoho, aby víko toalety zavřel, celá rodina riskuje nákazu. Podle výzkumého týmu z univerzity v Leedsu například bakterie Clostridium difficile, která způsobuje zvracení a průjmy, může při spláchnutí "vyskočit" až 25 cm nad záchodovou mísu.

Kromě toho, že bychom měli víko toalety poctivě zavírat, musíme dbát také na to, aby se v blízkosti mísy nenacházely předměty osobní hygieny typu zubní kartáčky a kelímky. Neméně důležitý je pak také způsob, jakým zavěšujete roličku toaletního papíru na držák. Pokud papír odtáčíte u zdi, jako to vidíte na obrázku výše, prsty člověka vykonávajícího potřebu se budou dotýkat stěny a mohou na ní zanechat nepřátelské bakterie. Ty se pak snadno přenesou na kus toaletního papíru, který použije někdo jiný. Bezpečnější je tedy papír zavěsit obráceně a odmotávat ho dále od zdi.