Centrum města: Mariahilfer Strasse

Nejdelší nákupní třída ve Vídni měřící zhruba čtyři kilometry, je plná nejrůznějších obchodů a kaváren. Když se po revoluci otevřely hranice, Češi se na ni jezdili jen dívat – měla totiž pověst drahé ulice se zbožím, na které jsme zkrátka neměli. Dnes je tomu jinak – najdete zde desítky obchodů nám dobře známých značek se zbožím většinou za nižší ceny než u nás. Minout rozhodně nemůžete H&M, Mango, C&A, Orsay, Esprit, Zaru a mnohé další. Velký výběr nabízí i obchody s cédéčky a DVD, za slušné peníze můžete pořídit i elektroniku.

Tip Kafe.cz

Určitě nezapomeňte navštívit obchodní dům Gerngross, který se nachází na pravé straně Mariahilfer Strasse 42 - 48 (pokud po ní kráčíte směrem nahoru). V několikapatrovém obchodě vás čeká široký výběr oblečení pro dospělé i děti, spodního prádla, ale i elektroniky, domácích potřeb, obuvi, hraček, sportovního vybavení apod.

Více najdete na www.gerngross.at

Kraj města: Nákupní centra

V jižní části Vídně najdete zdejší největší nákupní centrum s názvem Shopping Center Süd. Pokud se sem vydáte, určitě si vyhraďte dostatek času – čeká zde na vás totiž přes 200 obchodů, restaurací a kaváren. Vybírat můžete z opravdu širokého sortimentu zboží. A když vám dojdou peníze, bank je tu také dostatek. Jde totiž o jedno z největších nákupních center v Evropě!

Více na www.scs.at

Tip Kafe.cz

Menší, avšak při cestě z Česka snadněji dosažitelnější, je Shopping Center Nord. Najdete zde obchody s oblečením, obuv nebo velké potraviny. Výhodou je, že nemusíte projíždět centrem Vídně (nachází se na severní straně) a snadno zde zaparkujete na krytém parkovišti, které je pochopitelně zdarma.

Kafe.cz zjistilo:

Do Vídně ani do jiných měst v Rakousku se nikdy nevydávejte v neděli nebo o zdejších státních svátcích – pokud toužíte po nákupech. Je zde totiž téměř vše zavřeno. Pozor také na sobotní odpoledne, i tehdy se v centru města pravděpodobně setkáte se zavřenými obchody. Výjimku tvoří advent – v předvánočním čase má většina obchodů prodlouženou otvírací dobu.

Nákupy na trzích

Ve Vídni najdete několik různých trhů, které ke zdejšímu životu neodmyslitelně patří. Nečekejte ale žádnou vietnamskou tržnici! Největší a nejznámější je Naschmarkt, trh s delikatesami a nejrůznějšími pochutinami z celého světa. Nakupovat zde můžete každý den (opět s výjimkou neděle), ovšem stojí za to vypravit se sem v sobotu ráno. To totiž začíná slavný bleší trh s nejrůznějšími starožitnostmi, nábytkem, obrazy, vázami, porcelánem apod. Najdete zde veteš i kousky pro sběratele, a že je na co se dívat! Trh najdete v centru města, u divadla Theater an der Wien.

Tip Kafe.cz:

Samostatnou kapitolou jsou vánoční trhy ve Vídni, které se od těch našich značně liší a probíhají přibližně od začátku prosince do Vánoc. Najdete nádherné vánoční zboží, ozdoby, výrobky ze dřeva, hračky, pamlsky a mnohé další. Za ochutnání stojí zdejší skvělý punč v mnoha variantách!

Vídeň - plno dalších lákadel

Zdroj: Youtube