Veroniku jsem navštívila jen několik chvil před plánovaným zákrokem v předoperačním pokoji v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny. Do chvíle, než ji odvezou na sál, zbývá něco přes hodinku, a tak mám čas zeptat se jí, jak se cítí.

Veroniko, tak jak jste na dnešek spala? Jste nervózní?

Kupodivu jsem večer bez problémů usnula a spala jsem dobře. Ale teď už na mě ta nervozita padá, ty poslední minuty jsou nejhorší. Ale všichni jsou tady moc milí, paní doktorka mi všechno vysvětlila, a tak alespoň nemám strach z neznámého. Nejhorší je, když někde sedíte, kolem vás všichni běhají, ale vám nikdo nic neřekne. Tady to tak není.

Víte tedy, do čeho jdete? Je to dost náročná operace.

Vím, dokonce jsem na internetu zhlédla i video abdominoplastiky.

To nejsou žádné pěkné záběry. Nebála jste se, že si to pak rozmyslíte nebo že vás to vyděsí?

Ne, mám radši, když přesně vím, co přesně se bude dít. Víc nervózní bych byla, kdybych tady teď ležela a nevěděla vůbec, co mě čeká, kam mě vezou, co mi budou dělat.

Zdá se mi, že od minule jste zhubla…

Samozřejmě jsem se snažila. Od chvíle, co jsem se dozvěděla, že jsem vyhrála, jsem shodila tři kila, šlo to téměř samo. A od té doby, co jsme se naposledy viděly, další dvě. Teď mám pocit, že to jde nějak pomaleji. Když něco nejvíc chcete, tak to nejde. Ale hned po operaci chci pokračovat.

Setkala jste se během doby, co jsme se neviděly, ještě s nějakými reakcemi okolí?

Ano. Rodina a přátelé mě podporují, za což jsem velmi ráda. Teď, když jsem tady, má o mě největší starost přítel a maminka, která teď navíc dostala na povel moje dva syny. Staršímu je devět a mladšímu teprve dva a půl roku. Takže kromě toho, že se teď bojí, jak mi dopadne operace, musí dohlížet ještě na děti. No a jinak jsem se samozřejmě setkala i s negativními reakcemi, ale to k tomu asi patří. Nečekala jsem, že mi výhru budou všichni přát. Některé poznámky dost zabolí, ale s tím musíte zkrátka počítat. (Přichází MUDr. Andrea Musilová, aby si změřila a vyfotila břicho paní Veroniky těsně před operací a probrala s ní poslední detaily.)

Paní doktorko, co dnes Veroniku čeká?

Veronice budeme provádět abdominoplastiku. Jde o operaci, kterou jí upravíme břicho, poznamenané jak dvěma porody, tak opakovanými výkyvy váhy. Tukové buňky jsou přítomny nejen v podkoží, ale také uvnitř dutiny břišní a tam všude se tuk ukládá. Dochází tak i ke vzniku prasklin v kůži a následných jizviček. Po větší ztrátě na váze pak kůže zůstává vytažená. Odstraníme proto Veronice povislou kůži a nadbytečnou tukovou tkáň.

Jak dlouho bude trvat hojení?

Stehy se vyndavají přibližně po týdnu, ale v hloubce se kůže a břišní stěna dokonale vyhojí nejméně až po šesti týdnech. Proto by si teď paní Veronika měla naplánovat minimálně třítýdenní období klidu. Se sportem a fyzicky náročnou prací může začít nejdříve dva měsíce po operaci.

Na pokoj přichází sestřička a anestezioložka a já se odcházím převléknout, abych mohla jít s fotografem na sál, kde to za chvilku celé začne. Jak operace dopadla, se dozvíte už 21.1.2010, kdy vám přineseme exkluzivní reportáž a fotografie přímo ze sálu.