VENDULE SVOBODOVÉ (39) našel nového muže syn. Přišel k němu a dal mu pusu. S Patrikem se Vendula zbavila depresí, a tak se chystá v nové talk show Spřízněni volbou představit osobnosti, které rovněž utrpěly nějakou ztrátu.
Sešli jsme se v Buddha-Bar Hotelu Prague, kde natáčí svůj pořad, a vzpomínali, jak před čtyřmi lety odletěla do Řecka, aby utekla mediální štvanici. Pracovala jako pomocná síla v kuchyni a snažila se zapomenout na smrt prvního manžela, hudebníka Karla Svobody.

Jak vás napadlo hledat zaměstnání v restauraci?
Žila jsem v rodině, která vlastnila restauraci, a potřebovala jsem si vyčistit hlavu. Tak jsem připravovala saláty, vykosťovala sépie, čistila ryby, vymývala skleničky a přečetla asi padesát harlekýnů. Pomohlo mi to postavit se na vlastní nohy.

Máte ráda červenou knihovnu?
Ani ne. Kamarádka dostala harlekýnky po tchyni. Měla jich plný kufr a dala mi je na cestu. Tehdy jsem ještě neuměla slovo řecky, říkala jsem si, že se můžou hodit. Nakonec jsem přečetla všechny. Odehrávaly se na zámcích a ve vozech rolls-royce a všechny skončily dobře. Přitom jsem čistila ryby a říkala si: Jednou bude líp!

Čtete harlekýnky i dnes?
Sáhla jsem po nich a nedočetla je. Před čtyřmi lety mi pomohly, ale dnes už je nepotřebuju.

Po práci v hospodě jste se už do Řecka nevrátila. Proč ne?
Ale já se tam vrátila! Řecko mně absolutně vyhovuje svou polohou, romantikou, kuchyní i srdečnými lidmi. Loni jsem s manželem strávila týden na Rhodosu a den před plánovaným návratem jsem letěla pro Kubu a pobyt jsme si prodloužili o další týden.

Stěžovala jste si, že se vám kvůli astmatu v Praze špatně dýchá. Nechtěla byste žít u moře?
Můj životní sen je žít v majáku.

Takovou dovolenou vám zařídí každá druhá cestovní kancelář.
To by nebylo ono. Toužím tam opravdu žít. Pokud na to jednou budu mít, koupím si ho.

Záleží vám na tom, kde bude stát?
Hlavně ne v Německu nebo v Holandsku. Chtěla bych nějaký jižnější maják.

Tip KAFE.cz

Celý rozhovor si můžete přečíst v časopise Story, které je právě na novinových stáncích.