Hlavním cílem takové péče je zdraví matky a dítěte. Zároveň se snaží připravit oba na co nejjednodušší porod. Nikdy nebyla prenatální péče na takové úrovni jako dnes. V případě, že jste zdravá, máte až 95% šanci, že donosíte a porodíte zdravé dítě. Dříve si o takových číslech mohly nechat ženy jenom zdát. Proto je potřeba nevynechávat předporodní kontroly a dbát na rady lékařů. Pojďme se společně podívat, co všechno vás čeká na 40týdenní cestě v případě, že se u vás neobjevují žádné komplikace, které by ohrožovaly vás nebo vaše dítě.

Kafe.cz zjistilo:

Jaký je cíl prohlídek:

  • celková prohlídka – díky různým vyšetřením a testům, které podstoupíte, zjišťuje lékař váš celkový zdravotní stav
  • duše – ačkoli se vám to bude zdát teď zbytečné, lékař se bude pídit i po tom, jak se subjektivně cítíte, těhotenství je totiž plné změn, a to nejen fyzických
  • prospívání dítěte – vyšetření v jednotlivých obdobích těhotenství nejsou náhodná, ale jsou nastavená přesně tak, aby snáze monitorovala, jestli dítěti nic nechybí
  • léčba komplikací – těhotenství provázejí nepříjemné tělesné stavy – zvracení, nevolnost, pálení žáhy, zácpa, hemeroidy, otoky atd. – lékař vám může pomoci na kontrolách problém podchytit a navrhnout léčbu
  • příprava na porod – součástí kontrol jsou i poradny, které vám podají informace o průběhu přirozeného porodu a jeho dalších možných průbězích

6. – 8. týden těhotenství

Hned po objevení dvou čárek byste chtěla běžet k lékaři, aby vám jiný stav potvrdil. Jenže on si vás většinou pozve až na tyto týdny těhotenství. Je to z ryze praktického důvodu. Těsně po vynechání menstruace ještě ultrazvuk neukáže, zda jde opravdu o zdravé těhotenství. Jakmile se k lékaři dostanete, na první prohlídce půjde nejspíš čistě jen o potvrzení těhotenství a zda je těhotenství uloženo v děloze.

10. týden těhotenství

Tady jde o vstupní těhotenskou prohlídku. Lékař zjišťuje celkový stav vašeho zdravotního stavu – to zahrnuje vyšetření krve, krevního tlaku a odebrání rodinné anamnézy. Dále podstoupíte ultrazvukové vyšetření, zda je u plodu přítomna srdeční akce a lékař stanoví podle ultrazvuku možné datum porodu. V případě, že je vše bez problémů, na této prohlídce získáváte těhotenský průkaz, kam se všechny výsledky zaznamenají. Při každé prohlídce je pak kontrolována i moč a v ní obsažené bílkoviny a cukr. Vyšetření krve zahrnuje krevní obraz, zjištění krevní skupiny a Rh faktoru, HIV test a přítomnost protilátek. Dále se také provádí cytologické vyšetření a kolposkopické vyšetření hrdla dělohy. Na každé prohlídce se také budete vážit, aby měl lékař pod kontrolou váš přírůstek.

12. – 13. týden těhotenství

V tomto týdnu lékaři provádí vyšetření, které je stále ještě nadstandardem a není hrazeno ze zdravotního pojištění. Jeho cena je různá, ale většinou nepřekročí 1 000 Kč. Jde o tzv. NT screening, který má za úkol zjištění některých vývojových vad plodu, např. Downův syndrom. Lékař při něm na ultrazvuku kontroluje velikost nosní kůstky a šíjové projasnění plodu. Společně s výsledky krevních testů z 10. týdne, kde se zjišťuje hladina některých hormonů, pak vyhodnocuje riziko vývojových vad. V případě, že je screening negativní a riziko malé, těhotná nemusí podstupovat tzv. triple test prováděný v 16. týdnu těhotenství. Dále se také sleduje růst dělohy a někteří odborníci měří zevní rozměry pánve a vyšetřují prsa.

16. týden těhotenství

V tomto týdnu je zdravotní pojišťovnou hrazeno vyšetření s názvem triple test neboli trojitý test. Jde v něm také o zjišťování možných vývojových vad plodu a zkoumají se hodnoty třech hormonů v těle: cg, AFP a E3. Podle nálezu pak lékař dokáže určit, zda je těhotenství v pořádku. Výsledky ale nemusí být 100% přesné, často se uvádí, že tyto testy bývají falešně pozitivní. Právě proto se lékaři spíše přiklánějí k testům prováděným ve 12. týdnu. Dále lékař provádí stejná vyšetření jako na předchozích kontrolách.

20. týden těhotenství

Další velký ultrazvuk, při kterém lékař vyšetřuje anatomii a růst dítěte, znovu se stanovuje termín porodu a dítě se pořádně proměřuje. Také probíhá kontrola srdeční akce plodu a dítěti se pořádně měří jednotlivé části těla. Zjišťuje se také uložení placenty a množství plodové vody.

24. – 25. týden těhotenství

Není výjimečné, že normálně zdravá žena může v těhotenství trpět tzv. těhotenskou cukrovkou. K jejímu vyloučení slouží glukózový test, jehož zkratka je oGTT. Ráno přijdete nalačno ke svému lékaři, přinesete s sebou ranní moč a sestra vám třikrát odebere krev z prstu. Nejdříve nalačno, poté po vypití čaje s glukózou a ještě hodinu poté. Celý test trvá tak dvě hodiny a po celou dobu je nutné být nalačno.

30. – 32. týden těhotenství

V těchto týdnech probíhá další screeningové vyšetření a to je zaměřené většinou na určení polohy plodu, jeho změření a porovnání s předchozím vyšetřením, sledování pohybové aktivity plodu, posouzení stavu placenty. Nechybí ani tradiční vyšetření děložního hrdla a další výše zmíněné.

36. týden těhotenství

Jde o běžnou lékařskou prohlídku, znovu se kontrolují protilátky u matek, které jsou Rh negativní, krevní obraz, vyšetření moči a kultivace z pochvy.

Po 37. týdnu těhotenství

U lékaře už budete jako doma, lékaři kontrolují, jak se připravují porodní cesty, zda má dítě správnou polohu, hlídají jeho srdeční činnost. Vyšetřuje se moč a zjišťuje tělesná hmotnost. Provádějí se ultrazvuková vyšetření ke kontrole plodu.