Není to tak dávno, co si v kadeřnictví sama oholila půlku hlavy. Není to tak dávno, co se denodenně předváděla polonahá před smečkou paparazziů. Není to tak dávno, co jí byly odebrány její dvě děti a nedobrovolně si pobyla na psychiatrii. Její pád až na dno tehdy s jistou dávkou zlomyslného uspokojení sledoval celý svět.

Nyní to ale vypadá, že za tímhle obdobím Britney Spears definitivně zavřela dveře. Vydala novou desku, uskutečnila turné po Evropě a Spojených státech. Vrátila se zkrátka na výsluní se vším všudy. A nejen to: minulý týden ji Britové v jedné anketě zvolili matkou číslo jedna mezi celebritami!

"Hlavní je, že se dokázala sebrat a uskutečnit turné," říká manažer jejího týmu. "Lidé v Hollywoodu sice zbožňují podívanou na něčí úpadek, ale také mají rádi, když se lidi dokážou vyškrábat zpátky. A přesně to Britney nyní zřejmě dělá."

Bezprostředně u jejjího návratu asistoval režisér klipů Josef Kahn, který s ní spolupracoval už v minulosti a nyní měl na starosti její klip Womanizer, jímž se koncem minulého roku vrátila před oči publika. "Zajímal jsem se hlavně o to, jestli je vůbec schopna pracovat. Uplynulé období bylo tak šílené, že jsem neměl ponětí, jaká Britney se vlastně objeví na place." Zpěvačka ho však prý překvapila tím, že byla o poznání klidnější a soustředěnější. Ačkoliv, pravda, do práce se vracela opatrnými krůčky. "Normálně, kdy se natáčí klip, pracuje se třicet hodin denně," vysvětluje režisér. "Tentokrát jsem ale dostal jen osm hodin na dva dny v kuse."

Klíčovou roli v návratu Britney na scénu hraje její otec Jamie Spears, který od jejího zhroucení na začátku minulého roku měl pod téměř absolutní kontrolou její pracovní i osobní život. Čtyřiadvacet hodin denně bdí nad tím, aby se Britney nedostala znovu do problémů. Bedlivě drží svou dceru stranou od alkoholu i od lidí, kteří by na ni mohli mít špatný vliv. Coby její soudem ustanovený poručník zastává občas hodně nepopulární úlohu. "Britney nemá právo na svou svobodu, ale vydělávat milony dolarů koncertním turné, v tom jí nikdo nebrání," říká kriticky jeden z jejích bývalých přátel z okruhu lidí, které pan Spears nyní drží v uctivé vzdálenosti. A další zas tvrdí, že Britney na tom ve skutečnosti není o nic líp než dřív, že pouze její tým efektivněji zametá stopy po jejích excesech.

Ale pokud tomu tak je, svou roli plní skvěle. Britney Spears je totiž nyní poprvé po dlouhé době médii znovu zmiňována jako popová zpěvačka, nikoli jako bizarní kreatura z podivných bulvárních skandálů.

Špatné geny po rodičích

Otec Britney ovšem nehrál v životě své dcery vždycky tak blahodárnou roli jako nyní. V době jejího dospívání byl totiž závislý na drogách, takže malá blondýnka zůstala vydána na pospas pokřiveným ambicím své matky Lynne. Ta totiž v hudebním a tanečním nadání své dcery od jejího útlého věku spatřovala potencionální zdroj příjmů. Od tří let ji posílala zpívat do sboru, do hodin tance a na gymnastiku. V šesti ji poprvé přihlásila do soutěže krásy. A v osmi letech ji odvedla na konkurs do televizního pořadu Mickey Mouse Club, kde směly děti účinkovat až od devíti - neváhala tedy zfalšovat dceřin věk. A jen o pár let později dívenku donutila, aby si nechala operativně zvětšit prsa... "Britney je produktem velmi špatných genů," komentoval její rodinné zázemí její bývalý manažer.

Možná jedinou zdravou a nepokřivenou osobou v jejím světě v té době byl její bývalý přítel Justin Timberlake, kterého potkala právě na natáčení Mickey Mouse Clubu. Byl to také nejspíš jediný slušný a solidní muž v jejím dosavadním partnerském životě. Později marně hledala muže, který by jí byl takovou oporou. Propadala se stále hloub do světa noční klubů, kokainem nadopovaných večírků a bláznivých honiček s papparazzii. Na cestě do propasti potkala otce svých dětí – nedostudovaného outsidera Kevina Federlina. Ale v době jejich rozchodu se dokonce i tenhle podezřelý týpek jevil soudu jako vhodnější opatrovník jejich dvou synů než sama Britney, která nebyla schopna ani dostavit se k soudu na příslušné slyšení...

To vše je ale nyní minulostí. Britney je zpátky. A i když zřejmě stále bojuje s depresemi, a i když se její návrat zřejmě zčásti odehrává v režii jejího otce a jeho týmu, někdejší popová princeznička pracuje na tom, aby svůj život měla znovu pod kontrolou.