1. Výstava fuchsií, Buchlovice

Kdy: 1. 6. – 30. 9. 2009
Kde: Zámek Buchlovice
Unikátní sbírka fuchsií je na zámku Buchlovice veřejnosti přístupná každoročně – vždy v letních měsících, a to již od roku 1982. Díky tomu, že zde najdete přes 1 200 odrůd fuchsií, patří k nejvýznamnějším ve střední Evropě. Návštěvníci si mají možnost zakoupit některou z nádherných květin v zámeckém zahradnictví.
Tip pro děti: V Buchlovicích můžete navštívit malou zoo, v níž je k vidění řada domácích i exotických zvířat.
Více informací: www.zamek-buchlovice.cz

2. Květy 2009

Kdy: 9. 7. – 12. 7. 2009
Kde: Výstaviště Lysá nad Labem
Na výstavišti v Lysé nad Labem můžete v červenci zavítat na již 13. celostátní výstavu květin Květy 2009. Za podívání jistě stojí tradiční velké květinové aranžmá na ploše 2 160 m2, stejně jako expozice bylinek či bonsají. Součástí bude i bohatý doprovodný program a soutěž o nejkrásněji osázenou nádobu či truhlík.
Tip pro děti: S dětmi navštivte zahradnické trhy, které jsou neodmyslitelnou součástí výstavy. Prohlédnout a nakoupit si zde můžete nejen květiny a osiva, ale i nábytek či pracovní oděvy.
Více informací: http://vll.cz

3. Výstava květin, Čimelice

Kdy: 20. 8. – 23. 8. 2009
Kde: Zámek Čimelice
Již 28. ročník výstavy květin můžete v Čimelicích navštívit v srpnu. K vidění jsou zde nejen krásné květiny, ale i zahradní doplňky či drobné zvířectvo. Za prohlídku stojí nejen zahrada, kde probíhá hlavní část výstavy, ale i zámek, v němž najdete myslivosti a přírody. Nejen děti tak mohou obdivovat vycpaná zvířátka či trofeje.
Tip pro děti: Děti jistě nadchne tradiční jarmark, který se bude konat u sportovní haly.
Více informací: www.zahradacimelice.cz, http://cimelice.ic.cz

4. Flora Olomouc

Kdy: 20. 8. – 23. 8. 2009
Kde: výstaviště Flora Olomouc
Letní etapa tradičná výstavy Flora Olomouc se letos uskuteční ve stejném srpnovém termínu jako v Čimelicích. Mezinárodní zahradnická výstava bude spojena s tradičními zahradnickými trhy, kde bude k dostání široký sortiment věcí od květin přes pomůcky a potřeby pro zahrádkáře.
Tip pro děti: S dětmi nezapomeňte navštívit zdejší botanickou zahradu s rozáriem, alpinem, zahradami národů i krátkodobými expozicemi jarních a letních cibulnatých a hlíznatých rostlin. Nádherná je především růžová zahrada s 10 000 keři růží.
Více informací: www.flora-ol.cz

5. Svět květin, Trutnov

Kdy: 21. – 23. 8. 2009
Kde: Trutnov – Horní Staré Město
O posledním prázdninovém víkendu se uskuteční také 32. ročník výstavy Svět květin v Trutnově. Uvidíte zde nejen krásné květinové expozice (gladioly, jiřiny, růže, fuchsie, kaktusy, citrusy ad.), ale také exotické ptactvo či expozici včelařů se včelařskými produkty.
Tip pro děti: S většími dětmi nezapomeňte navštívit dělostřeleckou pevnost Stachelberg, která se nachází jen několik kilometrů od Trutnova. Najdete zde vojensko-historickou expozici, zpřístupněna je i část podzemí se spletí skladišť, kasáren a komunikačních chodeb.
Více informací: www.svetkvetin.eu