Diskutujte: Jakou kávu si nejčastěji děláte doma pro sebe a jakou si objednáváte v kavárně nebo restauraci?

Mohlo by vás také zajímat: Na vlastní kůži: Výroba pralinek a café art v Chefparade (plus VIDEO)

Velká jarní soutěž Tchibo o pohádkové ceny má před sebou poslední tři dny! Stále máte během nich možnost sbírat zrníčka v článcích.

Hlavní výhru – výlet do Vídně získá čtenářka, která jako první nasbírá vůbec všechna zrníčka, která jsme dosud uveřejnili. Nikdo ale nemusí klesat na mysli – klidně můžete začít sbírat právě teď – všechna zrníčka (v neděli 27. 5., nejpozději ve 23:59, jich bude přesně 100) stále v článcích jsou a čekají na vás.

A jak zrnko vypadá?

Přečtěte si kompletní podmínky soutěže

Esppreso pochází z Itálie

Důležitý moment nastal v roce 1901, kdy Ital Luigi Bezzera odhalil tajemství přípravy espresa. Zjistil totiž, že z kávy jde získat maximum pouze při určitém tlaku, hrubosti namletí pražených kávových zrn a správné teplotě. Vyrobil stroj na přípravu kávy, který takové podmínky splňoval. Od té doby byly vynalezeny další přístroje, které měly stále lepší a lepší vliv na přípravu espresa. Důležitým objevem v roce 1938 bylo pístové čerpadlo, kdy se začaly vyrábět kávovary s pákami, díky kterým se přetlačila horká voda potřebným tlakem přes umletou kávu. Rok 1961 byl rokem největšího vynálezu v oblasti kávovarů. Kávovar Faema E61 byl prvním kávovarem, kde systém manuálního stlačování pístového čerpadla nahradilo čerpadlo, které samo při spuštění dodalo tlak devíti barů. Tento patent přejaly i ostatní společnosti a vychází se z něj dodnes.

Espreso

Espreso pochází z italského Milána. Právě zde na počátku 19. století poprvé protlačili pod vysokým tlakem vodu skrze do tmava upraženou jemně namletou kávu. Espreso má své přesné parametry. Připravuje se z ± 7,2 g jemně umleté kávy. Extrakce espresa trvá 20–30 sekund a do šálku by ho mělo natéci 25–35 ml. To vše při tlaku 9 barů a teplotě ± 90 °C.

  1. Espreso připravujte do porcelánových předehřátých šálků. Porcelán dobře drží teplotu. Šálek by měl mít kónický tvar, aby z něho neunikala nádherná vůně a aroma kávy. K espresu patří sklenička vody. Přidejte cukr, pokud rádi sladíte, nebo si kávu vylepšete ohřátým mlékem.
  2. Na povrchu by espreso vždy mělo mít krásnou a pevnou pěnu oříškovo-čokoládové barvy, která i po zamíchání vydrží. Má silnou a výraznou chuť, kdy můžete cítit čokoládu, ořechy, ovoce, karamel. Intenzivně a příjemně voní.

Není espreso jako espreso. Dokonce i v Itálii existují regionální rozdíly v jeho chuti. Zatímco na severu země dávají přednost espresu ovocného typu, na jihu Itálie je velmi oblíbené silné tmavé espreso.

  • V Itálii se říká, že pro dokonalé espreso platí pravidlo čtyř „M“: Miscela (směs), Macinazione (mletí), Macchina (přístroj) a Mano (ruka). Tchibo přidává ještě páté „M“, a sice Manitoraggio (kontrola).

Větší espreso

Český zákazník je zvyklý spíše na velký šálek, který je plný kávy. Při přípravě takové kávy ale dochází k louhování nezdravých a škodlivých látek. Ve chvíli, kdy máte malý šálek plný do poloviny, je lógr v páce zcela vyčerpaný a prázdný. Po 30 sekundách teče přes kávu jen horká voda, která louhuje z kávové sedliny různé třísloviny a špatné látky. Pokud tedy naplníte celý velký šálek, káva potom chutná hořce a přepáleně, dokonce z ní může bolet žaludek. Jak si ho tedy užít zdravé a chutné? Stačí klasické espreso dolít horkou vodou.

Jak připravit cappuccino?

Cappuccino je espreso s mlékem a mléčnou pěnou. Pěna na povrchu má být hladká a jemná, bez viditelných bublinek a zarovnaná s okrajem šálku. Nemělo by jí být ani moc, ani málo, zhruba 1-2 cm. Cappuccino by nikdy nemělo být horké tak, abyste se o něj spálili.

  1. Používejte dobře vychlazené plnotučné mléko. Právě tuky a bílkoviny jsou nutné k našlehání kvalitní pěny.
  2. Používejte také dobrou konvičku ke šlehání. Připravte espreso a mléčnou pěnu.
  3. Pěnu v konvičce důkladně promíchejte tak, aby byla krásně jemná a krémová.
  4. Pomalu lijte pěnu doprostřed espresa a přibližujte konvičku blíže k hladině. Při naklonění konvičky natéká do kávy více pěny. Chuť mléka a pěny se spojí v jemné kombinaci s kávou.

Caffé latte a caffé latte macchiato

U této kávy se můžete setkat s několika druhy přípravy. Nejčastěji se připravuje do většího šálku a obsahuje espreso s hodně mlékem a trochou mléčné pěny. Někde ho připravují z dvojité kávy nebo z kávy překapávané.

Další variantou je caffé latte macchiato.

Připravuje se do vysoké sklenice a dobře ho poznáte podle vrstev. Spodní vrstvu tvoří teplé mléko, střední espreso a vrchní několik centimetrů mléčné pěny. Caffé latte macchiato je větší a slabší káva s velkým podílem mléka.

Nazapomeňte, že až do 17. 6. stále probíhá naše fotosoutěž "Dostaveníčko s kávou" o poukázky Tchibo za 1 500 Kč.