Ačkoliv se lidstvo odjakživa snaží tento zákon obejít, nezdá se, že by toto úsilí bylo nějak úspěšné. Ostatně i malé děti jsou prostřednictvím pohádek s touto skutečností seznamovány.

Karta neznamená, že by vyděšený tazatel, který tuto kartu ve výkladu uvidí, musel nevyhnutně během krátké doby opravdu zemřít. Častěji se setkáme s tím, že pro tazatele něco končí, zcela přirozeně a zákonitě, ovšem on sám se tomu brání přinejmenším tím, že před touto skutečností zavírá oči. Každý konec však otevírá možnosti pro nové začátky, takže pokud situaci dokážeme přijmout, jistě se objeví nové možnosti a šance.

Ke kartě Smrt se pojí jeden profesní kartářský vtip: Pokud tazatel vyděšeně zírá na kartu smrt ve výkladovém obrazci, vysvětlíme mu, že karta neznamená to, co je na ni vyobrazeno a uklidníme jej, že jde jen o dílčí konec jedné etapy s možností nového začátku. V každém případě však za těchto okolností trváme na platbě v hotovosti pokud možno ihned a v žádném případě si nevezmeme šek a nesouhlasíme s časově odloženou platbou. Jistota je jistota.

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz.