Karta zobrazuje archetyp pokušení, které nám nabízí něco, po čem velmi toužíme, zdánlivě snadno a levně. Pokud na hru Ďábla přistoupíme, můžeme se sice dočkat splnění svých přání, ale nakonec budeme proklínat den, kdy jsme pomyslnou smlouvu s Ďáblem podepsali.

Tento příběh je ústředním motivem obrovského množství pohádek, bájí a hraje svou roli také v světové literatuře. Každý z nás se během svého života setká s nespočtem situací, kdy jsme v pokušení obětovat kousek své duše za nějakou malou, nebo větší výhodu. Nenápadně uzavíráme kompromisy se zlem a zpronevěřujeme se sami sobě, což nás postupně zbavuje síly a svobody.

Pokud však pokušení odoláme, vyjdeme se setkání s Ďáblem silnější a svobodnější. Karta Ďábel svým způsobem doplňuje kartu s číslem 5- Velekněze. Zatímco velekněz nás utvrzuje ve víře a posiluje naši vůli slovy: Vytrváš-li ve víře a vůli, dostaneš to, oč usiluješ, ďábel naší víru a vůli zkouší sem slovy: vzdáš -li se své víry a zaprodáš -li se sám sobě, získáš, po čem toužíš. Každý se může rozhodnout, čím za splnění svých přání zaplatí.

Ve výkladu karta značí obecně velké pokušení, díky kterému nás mohou v budoucnu čekat poměrně složité problémy. Přesně podle přísloví Čert mi to byl dlužen.

Jiří Ciahotný - Alarzach, více na www.alarzach.cz.