Holčičí vajíčka

Můžete zvolit hned dvě varianty přípravy vajíček. Zdobit můžete jak vajíčka vyfouknutá, tak ta natvrdo uvařená. Ta vyfouknutá navíc můžete schovat i na další rok a použít je při výzdobě bytu.

Mohlo by vás také zajímat: Vejce a VY: Všechno, co potřebujete před Velikonocemi vědět

Kafe.cz radí:

I při výběru vajíček a jejich uskladnění ještě před použitím platí pravidla. A to třeba:

  • Vajíčka zkontrolujte, aby nebyla popraskaná…jestli máte možnost, raději kupujte vajíčka přímo od chovatele slepic. Ta jsou často i nejchutnější.
  • Chcete si vyzkoušet, zda jsou vaše vajíčka čerstvá? Pak je vložte do osolené vody, stará budou plavat na povrchu, čerstvá klesnou ke dnu.
  • Vajíčka před vařením pečlivě omyjte.

Barvíme vajíčka

Barvení vajíček probouzí dětskou kreativitu, fantazii a také podporuje jejich motoriku. Pokud máte holčiček více, vypněte pro jednou televizi nebo počítač a začněte společně zdobit. Vybrat si můžete z tradičních technik nebo nechat průchod dětské imaginaci.

Kafe.cz radí:

  • Chcete při barvení vajíček děti více zabavit? Vyhlaste soutěž o nejkrásnější vajíčko se sladkou odměnou nebo pozvěte své kamarádky s dětmi a zdobte spolu. Můžete si udělat dobrou kávu a děti si na internet nevzpomenou celé odpoledne.

Jednoduché barvy:

I jednoduše obarvená vajíčka mohou být krásná. K jejich barvení můžete použít umělé barvy, které se prodávají v obchodech, nebo se řídit babskými radami a tradicemi našich babiček, které dávaly přednost tomu, co najdou na zahrádce nebo ve spíži.

Tipy Kafe.cz:

  • Jak obarvit vajíčka přírodní cestou? Žluté dosáhnete odvarem z cibulových slupek a šafránu, červené zase odvarem ze slupek červené cibule a octa nebo odvarem z červeného zelí, pro dosažení světle zelené zase namočte vajíčka do lipového květu a zelené dosáhnete odvarem ze špenátu.

Obtisky:

S dětmi se můžete vydat na procházku a nasbírat listy různých tvarů, které pak můžete obtisknout přímo na vajíčka. Lístky, jehličky nebo větvičky přiložte na vajíčko a celé ho zabalte do tenké látky. Vajíčka pak vařte cca deset minut v cibulovém odvaru.

Zdobení voskem:

I obyčejnými voskovkami můžete na vajíčku vytvořit divy. Roztavte voskovky (přitom určitě dávejte na dítě pozor, mohlo by dojít k popálení), připravte si obyčejnou tužku nebo jehlu a její špičku namáčejte do rozehřátého vosku.

Netradiční zdobení:

Na vajíčka můžete malovat vodovkami, také na něj lepit různé korálky či kousky látky, zdobit je můžete také barevnými nitkami či vlnou. Mezi oblíbené techniky také patří batikování vajíček. V papírnictvích také najdete nalepovací obtisky s různými motivy. Zkusit můžete také drátky.

Klučičí pomlázka

Tatínek vašeho dítka zrovna neholduje splétání pomlázky? Pak se do toho vložte vy. Protože věřte, že i nedokonalá domácí pomlázka je tak nějak cennější než ta dokonalá, ale kupovaná.

Jak na pomlázku ze 4 proutků:

Pro začátek si můžeme vybrat jednoduchou pomlázku a budeme mít tak větší jistotu, že se nám povede.

  • Proutky namočte přes noc do vody - získají tak potřebnou vláčnost.
  • Proutky srovnáme a seřízneme do stejné délky.
  • Širší konce proutků k sobě pevně svážeme připraveným rozpůleným proutkem.
  • A teď už přímo na techniku pletení: krajní proutek vždy provlékněte přes dva další, tak aby na opačné straně zůstal vždy jen jeden proutek, který v následujícím kroku zapleteme stejným způsobem. A tak až do konce.
  • Konec upletené pomlázky svážeme provázkem a můžeme zdobit.

Kafe.cz říká:

  • Tuto pomlázku po ukázce zvládnou i malí kluci a sami. Jakmile zjistíte, že vám to jde, můžete se vrhnout na mnohem složitější pomlázky. Ty se mohou plést až ze 12 proutků.