Malý velký muž se zlatou trumpetou

Jak dobře znáte Louise Armstronga?

Na Velikonoce se s přípravami v kuchyni začíná již na Škaredou středu, kdy má být na stole jídlo chuťově výborné, avšak na pohled škaredé. Přes Zelený čtvrtek, kde by na stole neměla chybět jarní polévka a samozřejmě kroucené jidáše se sladkým medem, už se přehoupneme na Velký pátek, kdy se drží půst a pak začnou ty pravé svátky vůní. Celým domovem se od rána na Bílou sobotu line vůně mazance. Všude to voní sladkými velikonočními perníčky, horkým čajem a domácí pohodou. A ta pomyslná třešnička na dortu? Přece velikonoční beránek. Letos se nemusíte bát, že se nepovede! Když zkusíte použít speciální dortovou mouku od Babiččiny volby, bude těsto nadýchané a váš beránek bude tou pravou sladkou ozdobou Velikonoc!

Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční. V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.

A jak na toho nejlepšího beránka?

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Suroviny:
• 1 hrnek krupicového cukru
• 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
• 1 kypřicí prášek
• 1/2 hrnku rozpuštěného másla
• kůra z jednoho citronu
• 3 vejce
• 1 hrnek mléka
• vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
• sádlo na vymazání formy + hrubá mouka



Postup:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.

2. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou“ stranu formy, a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.

3. Na 180 stupňů pečte 40-60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo.

4. Po vyjmutí z trouby formu zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí.

5. Opatrně beránka vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

Myslíte si, že máte lepší recept? Nebo se chcete podělit o další velikonoční recepty? Zaregistrujte se a přihlaste na www.tradicnirecepty.cz a můžete si s námi i zasoutěžit o zajímavé kuchařské ceny. Pro tři pekařky a kuchařky jsme připravili velikonoční balíčky se třemi moukami Babiččina volba – dortová, hladká na kynuté těsto a na křehké těsto, dále zástěru Babiččina volba a knihu receptů Domácí chléb a jiné pečivo.

Na webu najdete i další, nejen velikonoční inspiraci.
Hezké Velikonoce s www.tradicnirecepty.cz!