Zranitelná

Mnoho let jste se přizpůsobovala dětem a rodině a snažila se pro ně vytvořit co nejpříjemnější zázemí. Upřímně jste se těšila na roky, až se děti osamostatní a vy budete mít s manželem dostatek času pro sebe, pro přátele, na popíjení vína, objevování zapomenutých míst a vzkříšení vztahu, který rutinní péčí dostal pořádnou ránu. Najednou je vám padesát, děti se objeví jen v neděli na sváteční oběd a muž nikde. Cítíte se zranitelná, práce je pro vás jediným pevným bodem ve vašem životě. Sebevědomí je na bodu mrazu a lichotky vnímáte jen jako trapné pokusy a manipulativní taktiky, které nemají delší trvanlivost než krabicové mléko.

Stárnu. No a?

Přibývání vrásek, které se nesmazatelně vrývají do tváře, patří k životu. Ženy mají pocit, že stárnutí je dehonestuje a nadobro vyřazuje ze společenského života. Spousta mužů je však názoru, že přiznaný věk a opečovávaná žena je mnohem víc sexy než urputná snaha zahladit stopy a vypadat mladší. Možná nejsou tak přemýšliví jako ženy, ale nejsou tupí ani nevšímaví. A pokud vycítí odpor k vlastnímu pokolení na dálku dvaceti metrů, těžko můžete očekávat, že se objeví nějaký odvážlivec.

Rovnováha

Balanc hraje v životě ženy podstatnou roli. Rovnováha ve vztahu k sobě samotné a novém vztahu je naprosto klíčová. Víc než kdy jindy je důležité mít na paměti sílu přítomného okamžiku. Na lítost, dávné ublížení, křivdy a nespravedlivé soudy nikoho nenalákáte. Vezměte si příklad z našich západních sousedů, Němky jsou známé svým vytříbeným stylem i dravou neochotou vzdát se svých koníčků. To je to, co českým ženám schází. Rozdaly by se do posledního kousku těla, dřou do morku kostí a svoje potřeby odkládají na druhou kolej.

Najděte rovnováhu mezi tím, kdo ve skutečnosti jste, jak se aktuálně cítíte a kým byste chtěla být. Podřizujete-li svůj život druhým, možná se jim zavděčíte, ale nad vlastní osobností zlomíte hůl. Přiměřená dávka sobectví, kdy si vyhradíte čas pro sebe, se vám mnohokrát vrátí zpět. Stejně jako ženy touží po mužích, kteří se umí rozhodnout a stát si za svým, muži hledají tu, která nerezignovala, ale s úsměvem se pere s tím, co život přináší.