Že tomu tak je, to už dokázalo několik epidemiologických studií. Jak ale věc funguje?

Do zkoumání souvislostí se pustil neurolog Leo Pallanck z univerzity ve Washingtonu v USA.

„Vycházeli jsme z toho, že za ochranný účinek můžou nikotin a kofein – a my musíme najít správné dávkování, aby pozitivní efekty těchto jedů převážily nad negativními,“ vysvětluje.

Testovali mušky

„Pro pokus jsme zvolili ovocné mušky, které jsme živili třemi druhy krmiva. První obsahovalo kofein a nikotin, druhé kávu bez kofeinu a tabák bez nikotinu, třetí bylo bez přídavků.“

Zjistilo se přitom, že oba „ochucené“ druhy krmiva velmi dlouho udržují při životě nervové buňky mušek! Obyčejné krmivo nemělo žádný efekt.

„To tedy znamená, že rozhodující látky potírající Parkinsonovu chorobu nejsou nikotin ani kofein, nýbrž nějaké jiné složky kávy a tabáku. Takže jsme zase na začátku...,“ přibližuje neurolog.