Tým Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zkoumal tři meteority, které jsou pozůstatkem nejstaršího materiálu, z něhož vznikala sluneční soustava: pocházejí z Aljašky a jsou staré 32 000 let!

U všech bylo prokázáno, že se jedná o zkameněliny podobné cyanobakteriím (modrozeleným vodním řasám) s prokazatelnými stopami primitivního života. Když vědci zkoumali organismy pod mikroskopem, v teple prý roztály a začaly jakoby nic plavat.

Dusík rovná se Země

To nejzajímavější však teprve přichází: „Tyto mikroskopické části obsahují mnoho uhlíku, který je vlastní všem pozemským organismům, ale zároveň se v nich nenachází téměř žádný dusík, jenž je podmínkou toho, aby nález mohl pocházet z naší planety. Jeho nedostatek tedy znamená jediné: jedná se o mimozemský úkaz,“ uvedl Richard Hoover, který se specializuje na studium forem života, které můžou přežít v extrémních podmínkách. Neznámé bakterie pojmenoval Carnobacterium pleistocenium.

Pocházíme z Marsu?

A jak vědec vysvětluje, že se dostaly až k nám, na Zemi? Mohly podle něj přežívat na Marsu ve zmrzlých mořích, která byla na této planetě nedávno objevena, a k nám mohly tyto mikroby doputovat nejpravděpodobněji v úlomcích vesmírných těles.

Dnes se tomu říká teorie panspermie a život by se podle ní šířil z jedné planety na druhou právě pomocí meteoritů. Snaha hledat v nich život rozhodně není nová. V tomto případě se ovšem jedná o uznávaného vědce, a proto se odborná veřejnost k jeho kontroverznímu objevu staví poměrně shovívavě.

Bylo požádáno asi 5 000 expertů, aby na studii reagovali a nabídli kritickou analýzu. Žádný z dosavadních výzkumů totiž nepotvrdil existenci života ve vesmíru ani to, že lidstvo pochází z jiné planety. Získá pro to důkazy Richard Hoover?