Když módní značka Emanuel Ungaro oznámila, že její kreativní poradkyní se stává vyhlášená hollywoodská skandalistka Lindsay Lohan, módní svět nad tím jen kroutil hlavou. Přestože svou kolekci oblečení už nyní navrhuje snad každá druhá celebrita - od Sarah Jessiky Parker přes Katie Holmes až po Gwyneth Paltrow - dívenka, která v posledních letech proslula především opakovanými pobyty v odvykacích sanatoriích, bulvárními titulky a lesbickým milostným poměrem, prostě neměla tu správnou image a nedokázala si získat důvěru.

Ostatně, plnou důvěru jí zpočátku nedal ani ředitel značky Emanuel Ungaro, Mounir Mouffarige. Přesto s ní nakonec uzavřel kontrakt na několik let, s honorářem ve výši několika milionů dolarů: "Uvědomoval jsem si, že jde o jisté riziko. Musel jsem počítat s její nepředvídatelností," konstatuje. Ostatně, její angažmá přirovnal k “léčbě elektrickým šokem”, jež měla omladit dávno zaprášený a zkostnatělý módní dům.

Hvězdou od tří let

Na jistou dávku nepředvídatelnosti má Lindsay Lohan nárok - už vzhledem k tomu, jak nestadardní dětství a dospívání má za sebou. Od tří let živila celou rodinu jako malá modelka a televizní hvězdička. Její otec, bývalý kriminálník, se s ní ještě v době její nezletilosti soudil o výživné, které měla dcera vyplácet jemu - nikoli naopak. Proslavily ji filmy, ve kterých vystupuje jako roztomilá holčička nebo přidrzlá teenagerka, ale s dospělostí se zatím sžít nedokázala. O jejích více či méně úspěšných pokusech fungovat jako dospělá hollywoodská hvězda svědčí jejích 84 minut strávených za mřížemi, 10 dní veřejně prospěšných prací, které jí soud uložil odpracovat a nesčetné případy, kdy se na natáčení dostavila pozdě nebo vůbec a naštvala tím nesčetné kolegy. Sama si přitom uvědomuje, že coby filmová hvězda musí víc, než jen přijít včas: „Jste pod velkým tlakem, protože všichni na vás spoléhají,“ říká. „Když přijdete na plac, každý vycítí vaši náladu a nějak se jí přizpůsobí. I když je člověk unavený, musí se na každého usmát a hezky se s ním pozdravit.“ I když v poslední době se jí daří držet se stranou divokých večírků a drogových léčeben, spolehlivost a profesionalita k jejím kvalitám nepatří.

Její situaci ještě zhoršují smečky papparrazziů, které se za ní táhnou v naději na další pikantní záběr nebo historku. Mimo domov tak téměř nemá šanci si v klidu vydechnout. Do své oblíbené restaurace na Robertson Boulevardu v Los Angeles chodí někdy v přestrojení, jindy použije jako lidský štít ještě slavnější celebritu, než je ona sama: "Když odcházím z nějakého večírku a venku čekají fotografové, pověsím se třeba za Kate Moss - ona s sebou odvede fotografy a já proklouznu rovnou do auta,” popisuje svou oblíbenou strategii.

“Jsem snadný terč.”

Nyní se ovšem Lindsay pokouší o comeback coby seriózní hvězda, součástí tohoto návratu na výsluní má být i její touha prosadit se coby návrhářka. Výsledkem jejího kreativního působení ve stáji Emanuela Ungara se stala kolekce večírkových šatů s motivy srdíček a třpytivými kamínky. Možná, že leckterá teenagerka by nad nimi zajásala, módní kritici pro ni ale měli jen opovržení. Lindsay Lohan celkem úspěšně předstírá, že jí to nevadí (ostatně, na nevalné recenze je zvyklá už ze svého působení před kamerou): "Každý má právo na svůj vlastní názor," říká. "Nečekala jsem, že každý bude z mé kolekce nadšený. Je to stejné se vším, co dělám. Vím, že se lidi do mě pustí. Jsem snadný terč. Snažím se si toho prostě nevšímat."