Obrovská oranžová koule padá do všudypřítomného rákosí a v její záři přelétá hejno divokých husí. Takto jsme to viděli ve filmu v nově zřízeném Eco-Centru, kde je mimo jiné také největší sladkovodní akvárium v Evropě s kapry, jesetery, vyzami, sumci, ale i roztomilými vydrami.

Za reálným zážitkem jsme včas vyrazili na lodičce, proplétali se mnoha různými kanály, rameny a lagunami, kolem nesčetných ostrovů a ostrůvků, abychom spektakulární podívanou viděli z nejlepšího místa. Jenže nám došel benzin.

Amazonie v Evropě

Než náš lodivod přivolal na místo, kde jsme zakotvili, pomoc s kanystrem, setmělo se. Pro neznalého turistu docela adrenalinová záležitost. Z labyrintu kanálů a slepých ramen, někdy tak úzkých, že vodní hladina sevřená rákosím, olšemi, vrbami a neidentifikovatelnými keři pomalu nevidíte, není snadné se vymotat.

Uprostřed Evropy si tu můžete připadat jako v amazonském pralese. Civilizace s hotely, penziony a kempy někam zmizela. Je jen příroda: hlasité kvákání žabích sborů, hlasy 200 druhů ptáků a šplouchání ryb.

Nádrž na Tise je ráj rybářů. Žije tu na 50 druhů ryb a zatím do této dobře dostupné oblasti uprostřed Velké uherské nížiny žádné výpravy s pruty jako třeba do Norska, Finska nebo Polska nejezdí. Turisté získají povolení k lovu v informačních centrech a můžou denně ulovit pět kusů ryb, z toho dvě dravé (například štiky).

„Chytí jich samozřejmě mnohem víc, ale pouštějí je zpátky. Tady jde přece hlavně o radost z kapitálních úlovků,“ vysvětluje Krisztina Tóthová z Maďarské turistické centrály.

Nerybaříte? Nabízejí se tady i jiné radovánky. Jako na jediném jezeře v Evropě tu lze používat i motorové čluny a vodní skútry, kolem jezera vede pohodlná asfaltovaná cyklistická stezka dlouhá 70 km, jež navazuje na další systém cyklotras, na šesti plážích se lze koupat, děti i dospělí si užijí na lanových dráhách a prolézačkách různého stupně obtížnosti v korunách stromů Robinova ostrova dobrodružství.

„Největší trumf nádrže na řece Tise je ale autentická neporušená příroda,“ říká Krisztina. „Kde jinde vám večerku zazpívá vzácný kvakoš noční a ráno vás vzbudí kvákání žab?“