Předejděme tomu a přichystejme si předem několik variant večeří, které budeme jen obměňovat. K obměnám můžeme přistoupit třeba podle toho, co zrovna je v obchoďáku v akci. Pokud jezdíte domů okolo Billy, stačí prolistovat Billa leták a můžete naplánovat večeře na celý týden.

Základní modely, které pak budete obměňovat, mohou vypadat následovně:

1. Omelety slané

Vaječné omelety jsou poměrně vděčnou záležitostí. A velmi výživnou. Složení vajec je pro naše těla velmi příznivé (pokud to s nimi tedy nepřeháníme) a zejména vaječný bílek je zdrojem přesně těch bílkovin, které náš organismus dokáže plně využít.

Omelety máme velmi rychle hotové. Stačí rozkvedlat vejce se solí a pepřem. Nalít na pánev a osmahnout, jen na mírném plameni. Vynikající jsou pečené na másle. A vzhledem k cenám másla se vyplatí pohlídat si je v letácích. Třeba Penny anebo Albert občas nabídnou máslo za přijatelnou cenu.

Tohle byl základ, který můžeme libovolně rozšiřovat a dochucovat. Do omelety lze přidat třeba najemno nakrájenou šunku, slaninu, strouhaný sýr, zeleninu, petrželku či jiné bylinky, špenát, smetanu. Ale i brambory anebo třeba nudle z předchozího dne. Nejlépe osmahnuté.

Omeletu můžete také naplnit. Nejlépe až na talíři, kdy náplň dáte jen do poloviny omelety a tu druhou přes to přehnete. Když talíř doplníte salátem či čerstvou zeleninou, je vyvážená večeře hotová co by dup!

2. Omáčky k těstovinám nebo ke gnochci

Rychlé omáčky a rychle uvařené těstoviny či gnochci. Další z mnoha rychlovek. A také plná variant. Těstoviny vařte vždy dle návodu, každý výrobek se od sebe trochu liší. Gnochci koupíte coby polotovar a tomu stačí jen minutka prohřátí ve vroucí vodě.

Výroba omáček může být různá. Můžeme se vydat cestou sýrovou, masovou, špenátovou, rajčatovou. Ve většině případů osmahneme nejdříve cibulku a pak přidáváme další součásti omáčky. Například nadrobno nakrájená kuřecí prsa, k nim česnek, bylinky, strouhaný sýr a také smetanu, kterou necháme trochu vyvařit a zhoustnout. Ta stejná omáčka se může obejít bez masa anebo třeba bez sýra. Případně bez obojího, nahradíme je špenátem či drcenou zeleninou.

K rajčatové variantě nám stačí trocha tuku, mouky, protlaku a vody nebo vývaru. Skořice, bobkový list, sůl, cukr, případně ocet. Za pár minut hotovo.

3. Polévky pro zahřátí

V zimním období rádi vezmeme za vděk polévkami. Stačí na ně vývar, brambory, zelenina, případně třeba ovesné vločky, jáhly, červená čočka. Základní polévku uděláme z vývaru (vody), bramboru a zeleniny, kdy zeleninu a brambory nejdříve orestujeme na másle či na sádle. Pak je zalijeme vývarem a vaříme až do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme smetanu, petrželku či pažitku nebo jiné bylinky dle chuti. A podáváme s houskou, chlebem, tousty.

Do základní zeleninové polévky můžeme také přidávat další suroviny dle naší chuti nebo podle toho, co je potřeba zkonzumovat. Může být i uzenina, rozšlehané vejce, vařené maso a mnoho dalšího.

4. I sladká večeře se může hodit

Pokud máte spíše sladký zub anebo si rádi dopřejete změnu, jsou v nabídce samozřejmě i sladké pokrmy. Velmi se hodí různé varianty trhanců či palačinek, kdy ze základního palačinkového těsta uděláte palačinky. Ty můžete servírovat jako klasické palačinky. Anebo je natrhat a podávat s ovocným kompotem a posypané nastrouhanou čokoládou.

Případně můžete osmahnout silnější palačinku, ve které jsou nakrájená jablka, hrušky, švestky či jiné ovoce. Tahle se také natrhá a podává se například se sladkým tvarohem. Palačinky také můžete zapéct. Ale to už je časově náročnější.

Ještě rychlejšími počiny jsou různé obilné kaše, počínaje krupicovou, přes ovesnou, až třeba k pohankové. Ale pozor, pohanková má svou specifickou chuť i aroma a na ně si rodinka musí nejdříve postupně zvykat.

Chleba s tvarohem ještě nikomu neublížil

Rozhodně se nestyďte připravit občas i běžnou večeři ve stylu obloženého chleba či chleba s pomazánkou. Pokud bude domácí (ta pomazánka), dá taková večeře vašim blízkým mnohem více, než předražený fastfood. A pomazánku zvládne vyrobit i partner, že?