Diskutujte: Podstoupili byste plastickou operaci nebo některý z jiných zákroků navracejících krásu?

Na otázky redakce kafe.cz odpovídal odborník na slovo vzatý: Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., přednosta Kliniky plastické chirurgie pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce a vedoucí lékař Kliniky Esthé.

Nekrvavým zákrokům se stále víc věnují jak lékaři na pracovištích zaměřených na korektivní dermatologii, tak i plastičtí chirurgové. Takzvané miniinvazivní injekční aplikace syntetických látek slouží k vyhlazování vrásek, případně k doplnění objemu rtů a jiných částí obličeje. Používání injekcí botulotoxinu zase omezí tvorbu vrásek znehybněním mimických svalů. Velmi pestré jsou možnosti chemického či mechanického vyhlazování kůže, neboli dermabrazí. A nesporný význam má i laserová terapie kožních nádorků, pigmentací, cévek, nežádoucího ochlupení a také při omlazování kůže a vyhlazování vrásek.

Kde se naopak bez klasické operace nelze obejít?
Nekrvavé zákroky mohou napomoci při řešení prvních příznaků stárnutí, u některých menších vrozených vad a odchylek či jiných tělesných nedostatků. Rozhodně však projev stárnutí trvale neovlivní a později je to vždy úloha plastického chirurga, který provede omlazovací zákrok obličeje nebo operaci jiných částí těla.

Jaké nekrvavé zákroky jsou nejvíce žádány?
Plastičtí chirurgové z těchto postupů nejčastěji vyhlazují vrásky injekčními výplňovými materiály. Využíváme je jako doplněk k operačním výkonům.

Jaký je váš názor na aplikaci botulotoxinu?
V estetické dermatologii se používá ve velmi nízkých dávkách pro odstraňování mimických vrásek, vyhlazení vrásek a potlačení nadměrného pocení. Efekt aplikace botulotoxinu není trvalý, vymizí většinou do tří čtyř měsíců. Pokud je mimická vráska příliš hluboká, takže jsou tu již narušena kolagenová vlákna, nelze očekávat vyhlazení, ale pouze redukci vrásky. V takových případech můžeme botulotoxin kombinovat s vhodným výplňovým materiálem, například s kolagenem nebo hyaluronovou kyselinou. Ani to však projev stárnutí trvale neovlivní a později je to vždy plastický chirurg, který provede omlazovací zákrok obličeje.

Týkají se nekrvavé zákroky pouze obličeje, nebo je lze použít i na vylepšení jiných části těla?
Různé přístroje na bázi ultrazvuku, radiových vln a lymfodrenáží mohou mírně zlepšit tvar postavy. Tyto léčebné procedury ale spadají výhradně na pracoviště korektivní dermatologie.

A co liposukce? Nejde ji nahradit například injekční lipolýzou?
S naprostou jistotou mohu potvrdit, že neexistuje žádná injekční či ultrazvuková lipolýza, která by mohla nahradit některý ze způsobů klasické (i ultrazvukové) liposukce. Domnívám se, že to, co se dočteme na reklamních letáčcích nebo na internetu, je často matení neodborné veřejnosti. Lipolýzu je třeba je provádět při více sezeních, dodržovat dietní režim a cvičit. Na druhou stranu tato procedura není bolestivá, minimálně omezuje a ani člověka nevyřadí z pracovního procesu. Liposukce naproti tomu je operační zákrok, a proto je třeba dodržovat přísná hygienická pravidla, provádí se v místní nebo celkové anestezii a po výkonu má klient určitá omezení - elastické návleky, klidový režim a podobně. Ale v porovnání s lipolýzou můžeme u liposukce očekávat výrazně větší výsledný efekt. Největší chyby, kterých se lidé při bezbolestné modelaci těla dopouštějí, jsou nedodržování doporučovaného jídelníčku a cvičebního plánu. Spoléhat pouze na přístroje prostě nelze.

Když mluvíte o přístrojích, oblast estetických zákroků nabízí stále nová zařízení. Co říkáte například terapii za pomoci radiofrekvenčních proudů?
Radiofrekvenční přístroje se často využívají v dermatologii pro vypnutí, omlazení a zpevnění kůže, léčbu akné a formování postavy. Uplatňují se také k redukci celulitidy a zpevnění pokožky. Jak jsem ale řekl již na začátku, později je to vždy plastický chirurga, který provede zásadní omlazovací zákrok.