Včelařství vždycky bylo a pořád ještě je jednou z českých „parádních disciplín“. Díky šikovnosti a pečlivosti našich chovatelů máme stále relativně dostatek zdravých včel. Nejen na tvorbu medu, ale i na opylení plodin.

Ze světa, hlavně z USA, ovšem přicházejí děsivé zprávy. Za oceánem v posledních letech hyne každý rok až třetina všech včelstev, takže je třeba pořád dovážet nová. Drobné hmyzí pracovnice totiž opylují zhruba třetinu veškeré světové úrody, bez jejich práce by stamiliony lidí zemřely hladem.

Kde je příčina?

Proč včelstva tak hororovým tempem vymírají, to nikdo neví. Vědci jen neurčitě prohlašují, že jde o „souběh více příčin“, kromě známé varoázy se jedná i o různé viry, bakterie a poškození životního prostředí.

Do podezření se přitom dostaly i pesticidy, přestože důkazy proti nim zatím pocházejí jen z laboratoří.

Brusel přesto rozhodl nejpozději od 1. prosince tohoto roku ve všech členských zemích EU výrazně omezit nebo zcela zastavit používání neonikotinových pesticidů. Zemědělci však naříkají, že vinou toho přijdou o úrodu, kterou jim požerou škůdci. A že vůbec není jisté, jestli pesticidy opravdu poškozují mozek včel, jak se uvádí. Kolem téhle pro včely i lidstvo životně důležité situace tedy můžeme čekat ještě spoustu sporů a emocí...