S Vaškem jsme se potkali jednoho slunného letního rána, které si vybral k slavnostnímu otevření svého nového studia, zaměřeného, jak jinak, než na cvičení jógy a relaxaci.

V posledních letech je velký zájem o formy cvičení typu body & mind (tělo a mysl). Proč je lidé tolik vyhledávají? Je to snad něco jako elixír mládí?

Je to způsob, jak zvládnout současnou dobu. Vše okolo nás je rychlé a vše vyžaduje výkon. Klidné styly typu Powerjóga, jóga,nebo tai-chi – učí návrat k sobě a zklidňují. Jsou to techniky, které nás učí, jak výborně zvládnout stres a zlepšit fyzickou kondici pomocí klidných a pohodových cvičení. Proto si myslím, že se k nim obrací stále více a více lidí. I já sám na sobě vnímám pozitivní vliv pro vnitřní pohodu, i když mám docela nabitý diář.

Doba je hektická, ale lidé často tomu zběsilému tempu nestačí. Jak tedy sladit každodenní povinnosti, rodinu, sport a relaxaci - a upřímně - nezbláznit se z toho?

To je dobrá otázka. Já si myslím, že všechno se musí dělat s mírou. Jestliže je někdo časově zaneprázdněný natolik, že jeho pracovní den má 18 hodin, tak když mu naordinuji 4x týdně cvičení, tak to bude kontraproduktivní. Je potřeba řešit individuální přístup vzhledem ke klientovi. Platí zde pravidlo, že raději méně než více. Ale minimum pohybu, vhodná strava a také nějaká relaxace (aktivní, pasivní) by měly tvořit součást životního stylu tak, aby člověk vše zvládal a rozvíjel své zdraví. Aby se neničil. Je nutné hledat míru a vše poskládat tak, že to člověka nebude obtěžovat a dokáže skloubit práci, osobní – rodinný život, koníčky a zdravý pohyb.


Někdy mi připadá, že za tu rychlost, kterou se řítíme, si můžeme spíš sami. Přehnanými nároky na sebe, svůj vzhled, výkony. Co si o tom myslíš?

Naprosto souhlasím. My rozhodujeme o tom, jak budeme pracovat....žít. I manažer má možnost se rozhodnout, co chce! Člověk se nemusí zříkat práce, když ho uspokojuje, ale měl by mít na paměti, že baterky nejsou samodobíjející. Vzhledem k tomu je možné hledat prostředky, jak zmírnit pracovní zátěž a vysoké nároky, a trochu ubrat plyn. Na druhé straně se nároky „dospělých“ přenášejí i na děti. Je například smutné, když rodiče nakládají na děti své nároky nebo nesplněné přání. Ony pak střídají kroužek za kroužkem, plní jednu povinnost za druhou a nedokáží si užít dětství, protože rodiče mají představu, co vše musí zvládnout.

  • Sice děti nemám, ale byl jsem také dítětem a jsem vděčný svým rodičům, že mi nechali i volno, kdy jsem lítal před barákem a nikdo mě nekontroloval.

Na zklidnění a uvolnění se doporučuje relaxace. Co to vlastně je a jak relaxovat, když se nám to moc nedaří?

Relaxace je trénink. To znamená pravidelná a soustavná činnost, která vede k tomu, že jednou se nám to podaří. Chce to vůli, trpělivost a vědomost, proč to člověk dělá. Jestliže si chceme užívat života, měli bychom vědět, že bez relaxace to dlouho nepůjde. Je-li člověk mladý, zvládne toho víc, protože energie běží sama. Ale postupně s věkem, a je to naprosto přirozené, energie ubývá a je nutné ji podporovat. K její podpoře slouží vhodná strava, přiměřený pohyb, relaxace, a to vše v míře, kterou člověk hledá. Nikde není dané, jak dlouho ji bude hledat.


Věnuješ se hlavně Powerjóze, kterou jsi v Čechách velmi proslavil. Co ale lidi u cvičení vždy zajímá, je to, zda se jím dá zhubnout. Takže lze to s Powerjógou?

Powerjógou se dá velice dobře zhubnout, ale chce to trénovat. Vždycky, když člověk začne „něco“ dělat, v začátku se hubne dobře. Pak se proces zpomaluje a chce to vyvinout úsilí, aby hubnutí pokračovalo, je-li to třeba.

  • Powerjóga může být vhodným pomocníkem hubnutí, ale je třeba správně dýchat, dobře cvičit pozice v rytmu dechu a soustředit se. Nebude stejná jako aerobní aktivita, ale učí tělo srovnat se a nastolit vhodný režim.

Čtenářky Kafe.cz by jistě rády věděly, zda vyznavač zdravého životního stylu, jakým dozajista jsi, nepohrdne hrnkem dobré kávy. Kdy a kde sis takový opravdu výjimečný zážitek naposledy dopřál?

Často panují o lidech, kteří cvičí nebo se věnují zdravému životnímu stylu, zkreslené představy. Jsem normální člověk, který rád jí, rád popíjí dobré vínko, ranní rituál začíná ve Starbucks s kávou se sojovým mlékem a rád žije život plnými doušky. Naučil jsem se však vše dělat s respektem ke zdraví, protože nějaké vážnější zdravotní problémy za sebou mám. Pravidelně cvičím, ne však moc, stravuji se v normách bezlepkové diety, protože mám ten problém. Tento způsob stravy mi velice vyhovuje. Myslím si však, že i tak si umím dopřát dobré a kvalitní potraviny a nejsem asketik, který tvrdí, že existuje jen jeden styl stravování a jen ten je zdravý. Ne! Zdravé je pro každého něco jiného a já rád lidem pomáhám hledat míru toho, jak mohou jídlo, pohyb, relaxaci skloubit dohromady, aby jim společně zkvalitnily jejich životní styl.

  • Všeho s mírou a užívat si člověk může stále!

Ze studia odcházím v povznesené náladě, která ale rozhodně není způsobena alkoholovým přípitkem, protože ten byl nahrazen zdravou pramenitou vodou :-) Může za to skvělá kombinace ranní hodinky jógy (což je pro mě vůbec nejlepší dosud objevený životabudič), příjemný a nevšední interiér studia i povídání s Vaškem, na němž je vidět, „že žije podle toho, co káže“, a ono to opravdu funguje. Díky za ten skvělý pocit!

Tip Kafe.cz

Vyzkoušejte cvičení v novém studiu HEAVEN (www.energystudio.cz), kde na vás čeká:

  • 1. návštěva ZDARMA (následně si zvolíte způsob platby: členství, permanentka, kurz, jednotlivý vstup)
  • Komorní a malebné prostory v centru Prahy
  • Sál komplexně vybavený pro cvičení jógy (podložky, kvádry, bolstry, pásky, deky)
  • Otevřeno 7 dnů v týdnu s výběrem min. 40 lekcí jógy a dalších cvičení
  • Profesionální přístup týmu lektorů Energy Studií, kteří jsou odborně vyškoleni v daném směru
  • Cvičení ve skupině max. 20 osob