Foto: Isifa

Proto by rodiče měli dohlédnout na to, aby jejich ratolesti ráno nejen snídaly, ale také si s sebou do školy odnášely svačinu.

Pokud jim totiž dáme kapesné, určitě ho podle svého nejlepšího svědomí investují mnohem výhodněji do lákadel, jež pro jejich zdraví tak prospěšné nejsou.

„Dítě potřebuje mít dostatek energie po celý den. Pokud nesnídá a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, což vede k únavě a nesoustředěnosti,“ vysvětluje zkušená výživová poradkyně Monika Divišová.

„Naopak po sladkostech, mezi které patří nejen čokolády, ale i slazené nápoje, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru díky tzv. rychlým cukrům ještě víc rozkolísá, což vede k hyperaktivitě a agresivitě.“

Svou teorii odbornice ilustruje konkrétním příkladem: „Často se stává, že děti vynechají snídani i svačinu, oběd ve školní jídelně jim nechutná, a tak se domů vracejí hladové.

Přirozeně pak sáhnou po něčem,dobrém‘, co je rychle zasytí. Jenže tenhle efekt trvá jen chvíli, záhy se opět dostaví hlad, který utiší další cukrovinkou nebo tučným, slaným salámem a vše se opakuje.

Výsledek je zřejmý. Dítě až do večera nesnědlo žádné důležité živiny.

Nevyvážená strava pak přispívá k mnoha zdravotním potížím, snižuje imunitu, vyvolává a prohlubuje psychické problémy, vede k nadváze a bolestem hlavy.“

Co tedy vymyslet, aby svačina byla nejen rychlá na přípravu, ale především pro žáky lákavá?

Ideální svačina podle Moniky Divišové obsahuje vyvážený poměr všech základních výživových prvků: například celozrnné pečivo (komplexní sacharidy), sýr cottage nebo tvaroh, jogurt (bílkoviny), nesolené a nepražené oříšky (prospěšné tuky), ovoce a zelenina (vitaminy, minerály a vláknina).

A nezapomeňte jim přibalit lahvičku třeba jablečného moštu či bylinkového čaje!

Čtěte také: