Diskutujte: Kolik pohybu dopřáváte svému psovi? Mohlo by vás také zajímat: Závislost na sportu vás může zabít nebo Máme miminko, pes musí pryč!

Kdo koho táhne

To je jednoduché. Nikdo nikoho. Nikdy! Pes, se kterým se vydáte do terénu běhat, musí být vycvičen tak, aby byl schopen pohybovat se po celou dobu na volném (nikoliv napjatém) vodítku vedle vás stále u stejné nohy. Pokud to zatím neumí, musíte ho to naučit. Čím starší pes, tím bude samozřejmě nové pokyny vstřebávat hůř. Jestliže si nevíte rady, zaplaťte "cvičák" pod vedením zkušeného trenéra. Tahle investice rozhodně nebude vyhozená do luftu. Trenérovi předem oznamte, že se psem míníte běhat. Existuje pohodlná varianta, kdy si vodítko připevníte k pasu a volné ruce vám umožní dodržet správný běžecký styl. Také je praktické nepoužívat klasický obojek, ale raději kšírky. K dostání jsou i pro větší rasy.

První trasa? K MVDr.

I kdybyste vypustili vlastní prohlídku u doktora, váš čtyřnohý parťák by dobrozdání veterináře rozhodně mít měl. Zvlášť pokud je starší pěti, u menších plemen sedmi let. Veterinář zkontroluje základní funkce, ohmatá kostru, odposlechne srdce i plíce a především vám poradí, jak změnit chlupatému atletovi stravu. Psa, který začal vyvíjet větší tělesnou aktivitu, než byl doposud zvyklý, bude potřeba jinak krmit. Po návratu z akce však nenuťte zvíře ani pít, ani jíst - instinktivně se zařídí správně samo.

Kudy kam

Snažte se vybrat trasu s co nejméně asfaltovými úseky. Nesvědčí ani vám a psovi už vůbec ne. Tomu nejvíce vyhovují polní a lesní cesty. Štěrk se nepříjemně zadírá do mezírek mezi prstovými polštářky a ve vysoké trávě se zvíře příliš rychle unaví. Ještě zpět na asfalt - nejen, že je tvrdý, ale také nepříjemně sálá. Pes se na něm mnohem rychleji přehřeje. Přehřátí poznáte snadno - zvíře dýchá ztěžka v krátkých intervalech s vyplazeným jazykem a navíc se u něj nastartuje proces chlazení zvýšením činnosti potních žláz na chodidlech. Začne za sebou nechávat mokré stopy a to je jednoznačné varování pro pána.

Jen pomalu

Pohyb je pro zvíře jednoznačné plus. Některá plemena (zejména společenská) by běh s člověkem pochopitelně nevydržela. Mnohá plemena jsou ale k terénnímu běhu skvěle uzpůsobena (viz. naše tabulka) a tím, že vás doprovodí, se některá z nich dokonce vrátí ke své původní činnosti. Například dalmatini byli několik století určení k doprovodu panských kočárů - denně podél nich uběhli desítky kilometrů a rozháněli zvěř, aby se jí nelekli zapřažení koně.
Jinými slovy - často ve prospěch vašeho záměru zapracují psí geny, ale nesmíte nic uspěchat. Vypáčit dalmatina s mírnou nadváhou zpod radiátoru na desetikilometrovou štreku a spolehnout se na jeho výbavu po předcích, to zavání velkým malérem. Psi se totiž musí vytrénovat stejně jako lidé. Není každý mistr světa hned od první klapky jako Goro, Lassie, Šarik nebo Rin-tin-tin...

Která plemena se hodí na běhání

Border kolie - zdatný pastevecký pes, kromě pohybu potřebuje i důsledný výcvik.
Dlouhosrstá kolie - když se nebude řádně hýbat, velmí trpí ztrátou kondice. Když ale kolii protáhnete lesem nebo bodláčím, připravte se na úmorné vyčesávání hebké srsti.
Německý ovčák - běhá rád a také rád a spolehlivě poslouchá, takže vás například bezhlavě nepotáhne.
Boxer - obecně potřebuje pohyb, ale vyžaduje pevnou ruku. Dá vám dost práce se s ním při běhu sladit.
Bernardýn - raději by jogging (střídání běhu s chůzí), protože je dost těžkopádný. Hýbat se však musí, protože jinak hrozí oslabení zadních končetin.
Bernský salašnický pes - půjde s nadšením běhat třeba o půlnoci a jen tak se neunaví.
Foxteriér - jestliže ho přinutíte klidně běžet vedle vás, napište nám, jak jste to dokázali!
Stafordšírský bulteriér - jen houšť, pěkně běhat, jinak má velké sklony k tloustnutí.
Irský setr - běhat bude ochotně, ale musí to být i trošku zábava. Má veselou a hravou povahu, stereotyp ho ničí.
Výmarský ohař - bez pohybu se neobejde, vydrží s vámi trénovat denně za každého počasí.
Zlatý retrívr a labrador retrívr - Připravit, pozor... Start! A nejšťastnější budou, když si uděláte tak po pěti kilometrech kratičkou přestávku, během které si budou moct zaplavat.
Dalmatin - už o něm byla řeč. Dvacet kilometrů žádná dálka. Pozor, abyste nevypustli duši dřív, než on projeví první známky únavy.