Toužíte-li po kvalitě a luxusu, rozhodně prozkoumejte sortiment kožených sedacích souprav. Kůže má vysoce elegantní, nadčasový a kvalitní vzhled ve všech svých barevných tónech. Hodí se jak do tradičně zařízeného, tak do ultramoderního interiéru. Mnoho lidí se obává, že kůže je příliš náročná na údržbu. To je jen částečně pravda. Na rozdíl od mnoha textilních potahů lze totiž kožený potah snadno přetřít hadříkem. Například skvrny od čokolády nejsou na kožené pohovce takovou pohromou jako na pohovce čalouněné. Problém nastává pouze v případě mechanického poškození. Dobrou volbou jsou také materiály, které kůži kombinují s umělými vlákny. Výsledek je od pravé kůže k nerozeznání a cenově jsou mnohem dostupnější a nabízí neomezenou škálu barev. Navíc je to ideální a šetrný materiál vhodný pro alergiky. Nejen ochránci zvířat uvítají potah z umělé kůže – ekokůže. Ekokůže se udržuje stejně jako přírodní kůže, otírejte je tedy bavlněným hadříkem lehce namočeným nejlépe v destilované vodě. V případě odstraňování skvrn používejte pouze přípravky určené na kůži. Navíc tomuto materiálu nesvědčí teploty nad 25 °C, protože vysychá, proto kožené sedačky nedávejte do blízkosti topení. Ideální vlhkost v místnosti, která prospívá koženým sedačkám, je 40 až 70 % vlhkosti ve vzduchu.

Nejpraktičtější potah

Skvrnám a ušpinění dobře odolávají tmavší odstíny potahů. Skvrny a jiné nečistoty se také spíše ztratí na vzorovaném potahu než na potahu jednolitě barevném. Pokud zvolíte potah sundavací, máte zčásti vyhráno. Potah na sedací soupravu je ale většinou poměrně rozměrný. Málokdy jej proto dostanete do pračky. Nezapomeňte se proto v čistírně pozeptat, kolik stojí vyčištění potahu. Cena se může vyhoupnout nad 500 Kč a nemusíte ani dostat záruku, že se potah nesmrskne či nevybledne. Ptejte se po povlacích z mikrovlákna – jsou trvanlivé a dobře se udržují. Stejně tak poslouží povlaky z mikroplyše. Odnímatelné potahy z mikrovlákna či mikroplyše jsou ideální zvláště pro ty, kteří mají děti nebo domácí mazlíčky. Můžete svým miláčkům dovolit vyvádět na pohovce a nemusíte se bát, že by ji zničili. Potahy ze sametu či žinylky jsou krásné a příjemné, časem se ale místy odřou a prosedí, nejsou ani tak odolné proti zvířecím drápkům.

Barevné ladění

Barevné ladění volíme podle toho, zda chceme, aby sedací souprava v místnosti dominovala nebo jen dotvořila její přirozený vzhled. Pokud si nevíte rady, vždy volte neutrální, tlumené tóny, které budou vypadat pokaždé skvěle a nadčasově. Tradičně oblíbené jsou barvy jako smetanová, bordó, hnědá, tlumená žlutá či tmavě modrá nebo decentní zelená a pistáciová – ty budou slušet snad každému interiéru. Pokud však chcete jít s dobou, volte výrazně barevné pohovky – především pak modrou, které ve vzdušném prostoru budou hrát prim a upoutávat pozornost nově příchozích. K dalším moderním barvám, které prozáří váš interiér, patří pudrově růžová, levandulová nebo zářivě žlutá v kari odstínu. Rozhodnete-li se pro křiklavější barvy, chraňte je před vyblednutím a neumísťujte pohovku přímo k oknu, kde na ni dopadají sluneční paprsky. Při výběru sytých barev dejte pozor, protože každý odstín vypadá jinak na slunci a jinak na umělém světle. Pokud byste si rádi dopřáli ve svém interiéru jásavé barvy, ale nemáte odvahu ke koupi výrazné pohovky, zkuste barevné či vzorované polštáře a přehozy, které udělají divy!

Pohovku dolaďte polštáři

Tradiční doplněk pohovek – polštář, na který nedaly dopustit naše babičky a tetičky, zažívá návrat a stává se opět populárním. Moderní polštář však nabývá netradičních tvarů i funkcí. Originální polštář totiž dokáže zkrášlit i tu nejfádnější pohovku. Moderní jsou válcové polštáře, které jsou nejen zajímavé, ale poslouží i jako podpěra beder. Výrobci polštářů myslí na zdraví jejich majitelů stále více. Novinkou je na potahu polštáře zbudovaný látkový tunel, který umožňuje vsunutí podpěry z polyuretanové pěny. Polštář tak je vyztužený a lépe podepře záda. Co se týče barevnosti, zde se fantazii meze nekladou. Absolutním hitem jsou polštáře, které mají odlišný vzor na rubu i na líci. Během vteřiny tak můžete proměnit vzhled své pohovky.