Diskutujte: Které své milostné eskapády dodatečně litujete?

Na základě odborných psychologických studií jsme pro vás sepsali seznam pěti situací, kdy by sex mohl přinést více problémů, než jste si možná myslela.

Chybu děláte, když:

1. Spíte pravidelně s partnerem „na usmířenou“

Možná vám v ten okamžik připadá usmíření sladké a sex náležitě pikantní, ale následky už tak optimistické nebudou, jestliže se v dohledné době k předmětu hádky nevrátíte a spor nedořešíte.
Nemůžete všechny problémy průběžně zametat „pod koberec“ tím, že spolu skončíte v posteli.

  • Jakmile bude vhodná chvilka a budete si jistá, že máte oba chladnou hlavu, otevřete třeba lahvinku dobrého červeného a s ní znovu i váš problém.

Opravdu tabu je sex na usmířenou ve chvíli, kdy jste si všimla, že se na tento způsob ukončení jakéhokoliv sporu partner spoléhá.

2. Mstíte se stylem: Oko za oko

Byl vám nevěrný a tak jste se rozhodla, že mu nevěru oplatíte. Všechno špatně. „To nemůže fungovat,“ upozorňuje psycholog Karel Červinka. „Budete se jen cítit mnohem hůř. A jestli ne, máte problém s vlastní osobností.“

  • Pokud jen trochu stojíte o to, aby váš vztah tím, co se mezi vámi přihodilo, neskončil, nevěru neoplácejte, jakkoliv vás bolí.

3. Chystáte se na sex s kamarádem

Už delší dobu sexuálně abstinujete a začínáte si pohrávat s myšlenkou, že by „kamarádská výpomoc“ nebyla vůbec špatné řešení.

  • Psychologové připouštějí, že jde o poměrně častý moderní jev. „Takový vztah je brán za výhodný, jelikož je relativně bezpečný a jeví se jako rekreační,“ připouští psycholožka Melissa A. Bissonová z University v Michiganu. Doktorka Bissonová je spoluautorkou studie, podle které třetině mladých Američanů pod 25 let takové řešení sexuálního života vyhovuje.

„Jenže postupně se objeví problémy,“ varuje odbornice. „Tím nejčastějším je fakt, že jeden z vás neudrží city na uzdě a začne si dělat nepřiměřené naděje a nároky na člověka, který od začátku partnerem být nechtěl. V ten okamžik drtivá většina kamarádství končí.“

4. Snažíte se vytěsnit toho bídáka

On odešel a vy máte zlomené srdce. Pokud si ovšem myslíte, že ta nejlepší „sádra“ a cesta k zahojení je honem vyhledat intimnosti v další náruči, budete pravděpodobně hodně zklamaná.

  • Americká psychoterapeuta Elsině Gorgeová doporučuje ve vlastní hlavě partnera pokud možno co nejdřív „nechat jít“ a zároveň se nesnažit urychlit proces vlastního uzdravování psychiky – všechno potřebuje svůj čas.

Impulsivní sex s náhodnou známostí, kamarádem nebo některým z bývalých expartnerů do tohohoto procesu podle ní rozhodně nepatří: „Jistě, krátkodobě se vám muže ulevit, ale buďte si jistá, pak budou vaše emoce ještě víc rozjitřené a bolest se vrátí s větší silou.“

5. Stala se z vás sexuální manipulátorka

Svolíte k sexu pouze za určitých podmínek? (Dosaďte vlastní seznam: Když nosí domů dost peněz, když pomáhá v domácnosti, když se vzdá pravidelných čtvrtků na squashi s kamarády, když…)

  • Dávejte si dobrý pozor, partner by se mohl sbalit a zmizet.

Podle výzkumů serveru askmen.com jste se pustila na velmi tenký led. Muži takové chování nenávidí, ponižuje je a podle statistiky druhým nejčastějším důvodem, proč si najdou milenku (která jim nic takového dělat nebude) a stávající partnerku opustí.

Tip kafe.cz:

Jen pro úplnost… Tím prvním důvodem, který žene muže do náruče milenek, je pocit, že jim partnerka nerozumí, neposlouchá je a nemohou se jí svěřit.

Názor ženy (Iveta, 25 let, asistentka): "Nechápu, co se to s muži po pár měsících vztahu stane. Většina mých partnerů postupně rezignovala na romantiku, na předehru, na milostné svádění... Ať se potom nediví, že je občas odmítneme a že si třeba klademe nějaké podmínky - aby se víc snažil, aby se k nám choval hezky... Z výše uvedených důvodů mi ale nejzrádnější připadá sex na usmířenou. Takhle problémy řešit nejde, zůstanou zametené pod koberec a pak se jednoho dne objeví v ještě horší formě."

Názor muže (Ludvík, 37 let, grafik): "Na nejhorší malér v posteli jsem si zadělal na služební cestě. Vyspal jsem se s jednou kolegyní po večeru, kdy jsme všichni trochu pili. Líbila se mi, ale rozhodně jsem si nemyslel, že by to mohlo jakkoliv ohrozit můj dlouholetý vztah. Myslel jsem si prostě, že si spolu trochu užijeme a tím to skončí. Jenže ona mi ráno vyznávala lásku... Že prý mě miluje už delší dobu, jen nevěděla, jak mi to říct... Upozornil jsem, že jsem jí nic neslíbil, že jsem zadaný a nic ode mě nečeká. Ona se mi ale od té doby mstí. Ještě bych přežil, že se svěřila kolegyni z práce a postupně se o tom šuškalo v celé firmě, ale ona poslala anonym i mojí přítelkyni. Ta se se mnou sice nerozešla, ale už to není ono. Je pravda, že my muži máme asi blíž nezávaznému sexu, než ženy. I když... Taky mám kamarády, kteří by do toho nešli a tu holku musí mít rádi. Každopádně bych po svých zkušenostech radil, domyslet všechno včas do důsledků."

((bean:1:2))