Brixen: velkolepá multimediální show Sulejmánův sen

Až do 6. ledna si mohou lyžaři mířící za zimními radovánkami do Jižního Tyrolska užít unikátní multimediální podívanou v Brixenu.
Historická fasáda Hofburgu v centru města po 25 minut vypráví moderní technikou barevných videoprojekcí výjevy z příběhu o Sulejmánovi, brixenském slonovi, a popisuje jeho putování kouzelným světem snů. Jde o příběh slona, který v roce 1551 dorazil do Brixenu coby dar portugalského krále Jiřího III. jeho synovci arcivévodovi Maxmiliánu Rakouskému. V Brixenu zůstal 14 dnů. V květnu roku 1552 slon dorazil do Vídně, kde o rok později skonal.

Fasáda Hofburgu se rozehrává nejrůznějšími barvami, procházejí se po ní sloni i dědeček s dětmi, který celý příběh vypráví. Okna, dveře, štuky postupně vykukují z fasády historického Hofburgu. Jindy se zdi rozehrají arabskými motivy nebo se na nich objeví noční obloha. Slon sní o svém pobytu v tropech, aby se pak na stěně objevil skalní masív Drei Zinnen, symbol jihotyrolských Dolomit.

Show vytvořila věhlasná francouzská skupina Spectaculaires – Allumeurs d’Images, koná se denně v 17.00, 18.00 a 19.00 hodin. Vstupné 10 eur (v pondělí šest eur).

V případě slona Sulejmána lze najít i spojení s Karlem Havlíčkem Borovským, který v Brixenu pobýval. Slonův místní hostitel, Andrä Posch, pokřtil svůj zájezdní hostinec „Am Hellephanten“ a najal si malíře, aby na fasádě vytvořili fresku v zářivých barvách. Právě v tomto hotelu Borovského ubytovali po deportaci…

Další podrobnosti zde:
http://www.valleisarco.info/cz/info/vanocni-trhy/solimanuv-sen/

Nejkrásnější vánoční trhy v Itálii

Jihotyrolská města Bozen/Bolzano, Brixen/Bressanone a Sterzing/Vipiteno mají jedny z nejkrásnějších vánočních trhů v celé Itálii. Trhy najdete v centrech těchto starobylých měst na hlavním náměstí, která jsou dekorována tisícovkami světýlek. Návštěvníci si pochutnávají na nejrůznějších klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči, horkém jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní špek nebo specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček. Na trhy míří nejen místní, ale také návštěvníci z celé Itálie – potkáte tu návštěvniky z Verony, Milána, ale také z Říma. Trhy skončí 6. ledna 2016.
www.bolzano-bozen.it

Světový pohár v lyžování

Slunečné počasí, davy fanoušků a esa sjezdového lyžování - takové jsou závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování, které se konají ve Val Gardeně (18. a 19. prosince - super G a sjezd mužů) a Alta Badii (20. prosince - obří slalom). Letošní novinkou je pak paralelní obří slalom 21. prosince.

Sjezdovka Saslong ve Val Gardeně se svými slavnými velbloudími hrby je vždy pro závodníky výzvou. Závod na Gran Rise v Alta Badii je považován za jeden z nejtěžších obřích slalomů na světě.
www.altabadia.org, www.valgardena.it



Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko

Tady najdete zajímavé tipy na ubytování:
www.suedtirol.info/prazdniny

Čtěte také nový on-linový magazín Dolomity.