Chvíle odpočinku u okýnka s voňavým svařákem je již přímo vánoční tradicí. A pokud vás letos zlákala myšlenka i na jiný než tuzemský vánoční jarmark, určitě jeďte nasát i zahraniční adventní náladu. Uděláte si výlet a ještě se dozvíte, jak to chodí jinde. Taková vánoční výprava rozhodně stojí za to!

Tip KAFE.cz:

Pokud se vám nechce do zahraničí cestovat na vlastní pěst, doporučujeme využít služeb některé z cestovních kanceláří. V poslední době se s takovými jednodenními zájezdy přímo roztrhl pytel. Vy se tak pohodlným způsobem dostanete až do centra vánočního dění a pak zase v klidu zpět domů.

Vídeňské vánoční trhy

Pro nás snad nejdostupnějším a nejznámějším zahraničním vánočním jarmarkem je vídeňský Christkindlmarkt na Radničním náměstí, rozprostírající se před krásnou vídeňskou radnicí. Tento jarmark letos probíhá od 13. listopadu do 24. prosince a každoročně jej navštíví kolem tří miliónů návštěvníků. Ve Vídni je však trhů více. Dalo by se říci, že je najdete na každém náměstíčku a v každém parku. Další takový známý jarmark probíhá třeba před zámkem Schönbrunn. Vídeň vánoční atmosférou doslova žije. Ze vše stran se line příjemná vůně pečených kaštanů, svařeného vína, kandovaného ovoce a perníčků. A z vánoční výzdoby, která bývá každý rok naprosto unikátní, budete nadšeni.

Velké londýnské vánoční trhy

Chystáte-li se v době adventu do Londýna, rozhodně doporučujeme navštívit slavný Hyde park, kde probíhají od 19. listopadu až do 3. ledna 2011 velké londýnské vánoční trhy. Také o londýnských trzích se říká, že jsou jedny z nejhezčích v Evropě. Mnoho ozdob, světýlek, dobrého jídla, pití a vánoční nálady.

Oblíbené budapešťské vánoční trhy

Od 19. listopadu do 29. prosince jsou pro návštěvníky a milovníky adventního času otevřeny vánoční stánky na náměstí Vörösmarty tér. Toto náměstí patří k nejkrásnějším prostranstvím v Budapešti. Z nabízeného sortimentu zde můžete nakoupit výhradně výrobky, které se váží k vánočním svátkům nebo jsou zhotoveny tradičními řemeslnickými technikami. Samozřejmě i zde můžete ochutnat spoustu voňavých dobrot, jako je třeba medovina, pečené kaštany a jiné oblíbené jarmareční pochutiny. Na trzích nechybí i zajímavý doprovodný program, zpívání koled a další doplňující akce.

Vánoční jarmark v Drážďanech

Nejstarším a jedním z nejznámějších vánočních trhů v Německu je bezesporu ten v Drážďanech. Tradiční jméno trhu je Striezelmarkt, čímž odkazuje na sladkou vánočku tradičně zvanou Striezl. Prodejci zde z vánočního sortimentu nabízejí především tradiční dřevěné hračky, loutky a řezbářské výrobky. Mimo krásně ozdobené vánoční jedle a čtrnáctimetrové vánoční pyramidy doporučujeme zavítat i do jiných částí města. Drážďany jsou nádherným historickým městem a návštěvníkům nabízejí nesčetný počet krásných historických památek. Vánoční trhy v Drážďanech můžete letos navštívit od 26. listopadu do Štědrého dne.

Vánoční Krakov

Další trhy, které mají dlouho tradici a neodmyslitelně patří k Vánocům, jsou ty v polském Krakově. Tak jako na našich vánočních jarmarcích ze všech stran voní svařák, polskou vánoční specialitou je pitný med, ale nedejte se mýlit, nejedná se o medovinu, jelikož nápoj se vyrábí podobně jako víno. Od 1. do 23. prosince máte možnost navštívit Krakovské náměstí, kde to bude vonět různými dobrotami – bramboráky, pečenými selátky, klobásami, ale i smaženými pstruhy a jinými rybami. Nakoupit zde můžete řadu dekoračních předmětů, svícnů, věnců, tradiční hračky a další drobnosti, které potěší.

Další tipy na cestu za vánoční atmosférou:

Vánoční trhy v Bratislavě (Slovensko)
Kdy: 19. 11. – 23. 12. 2010

Vánoční trhy Graz (Rakousko)
Kdy: 20. 11. – 24. 12. 2010

Vánoční trhy v Mulhouse (Francie)
Kdy: 24. 11. – 29. 12. 2010

Vánoční trhy Stuttgart (Německo)
Kdy: 24. 11. – 23. 12. 2010

Vánoční trhy Innsbruck (Rakousko)
Kdy: 26. 11. – 6. 1. 2011

Vánoční trhy Berlín (Německo)
Kdy: 9. 12. – 12. 12. 2010

Info KAFE.cz:

Věděli jste, že trhy během adventu vznikly již ve středověku? Hlavním důvodem pro konání vánočních trhů bylo, aby se měšťané mohli na začátku dlouhé zimy co nejvíce zásobovat potřebami nutnými k přežití tohoto dlouhého chladného času.

Podívejte se na fotogalerii Vánoční výzdoba měst (a čeká vás i malá hádanka)