Uvidíte, že si tak budete pohodu Vánoc užívat mnohem víc a rodina vám bude vděčná. Vždyť Vánoce, to není jen uklízení, mytí oken, nakupování a vaření. Hlavní je, aby byla rodina spolu.

Jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že k Vánocům neodmyslitelně patří pohádky. A jednu z těch nejoblíbenějších můžete zhlédnout v Olomouci v rámci Adventního programu. 26. listopadu od 19 hodin zde na Horním náměstí proběhne filmová projekce pohádky s Čerty nejsou žerty.

Pražské Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Letos začínají 27. listopadu a téhož dne od 18 hodin proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Vánoční trhy na „Staromáku“ nabízejí možnost nákupu výhradně vánočního zboží. Obohatit se zde můžete ozdobami na stromeček, svíčkami, věnci, jmelím a dalšími vánočními dekoracemi. Atmosféru Vánoc samozřejmě navozují i hrající koledy a voňavé svařené víno.

Zámek Třeboň: adventní prohlídky

Od 1. do 30. prosince jsou všem milovníkům zámků a jiných historických památek otevřeny brány zámku Třeboň. Těšit se zde můžete na adventní prohlídky nazdobeného zámku. Prohlídky nám připomenou vánoční pobyty šlechty s jejich speciálními zvyky na počátku 20. století. Uvidíte vánočně nazdobená schwarzenberská apartmá a zároveň si připomenete lidové zvyky a pověry, které se na Vánoce tradovaly. Přesný plán speciálních adventních prohlídek najdete na oficiálních stránkách zámku Třeboň (www.zamek-trebon.eu).

Veselý kopec

Vánoce na Veselém kopci, to je výstava přibližující lidové zvyky, vánoční dárky, dřívější ozdoby, pečivo, které se peklo, a další kulturní program přibližující vánoční čas v dobách minulých. Skanzen leží na Veselém kopci u Hlinska v Čechách a vánoční výstavu zde můžete navštívit od 4. do 12. prosince každý den od 9 do 16 hodin.

Hrad Cimburk

Jednou z historických památek, které můžete navštívit každodenně po celý rok, je zřícenina gotického hradu Cimburk u Koryčan. Již od 30. let minulého století je snaha o záchranu této rozsáhlé zříceniny. Hrad Cimburk je velice oblíbeným místem pro kulturní akce, které tu každoročně probíhají. Tohle magické místo byste určitě měli navštívit a je úplně jedno, v kterém ročním období. Cimburk má své kouzlo v jakékoli roční době.

Knížecí advent na Křivoklátě

Dalším hradem, který má své brány otevřeny celoročně, je hrad Křivoklát. O třetím adventním víkendu od 11. do 12. prosince zde navíc proběhne akce pod názvem Knížečí advent na Křivoklátě. Prostory nádvoří nabídnou velký řemeslnický jarmark, kde můžete sledovat řemeslníky při práci. Například kováře, košíkáře, svíčkaře, pekaře a mnoho dalších. Programová nabídka dále slibuje aventní koncerty a další zajímavý doprovodný program.

Vánoční bazar v Mokré čtvrti

Tradiční vánoční dobročinný bazar Tatiany Vilhelmové, Petera Butka a Ani Geislerové, to je jistě všem dobře známý Vánoční bazar v Mokré čtvrti. Letos se koná od 17. do 19. prosince v divadle Disk. Vyrazte s kamarádkou na nákup originálních dárečků, kterými potěšíte své blízké a ještě uděláte dobrý skutek. Letošní výtěžek bude použit na pomoc kojeneckým ústavům, Klubu přátel dětských domovů a bude podpořena osvětová kampaň proti AIDS na středních školách.

Rybovka na Karlštejně

Dalším příjemným zážitkem v době adventu budou bezesporu České mše vánoční Jana Jakuba Ryby na hradě Karlštejn. Vánoční koncert proběhne čtvrtou adventní neděli 19. prosince od 16 hodin v Rytířském sále Císařského paláce. Na tuto akci doporučujeme koupit vstupenky co nejdříve.

Vánoční plavby na řece Dyji

Máte-li na Štedrý den již všechno připravené a děti začínají být ustavičnými otázkami typu: „Kdy už budeme večeřet?“ a „Kdy už přijde Ježíšek?“ na zabití, doporučujeme procházku na čerstvém vzduchu nebo vyjet někam na výlet. V Břeclavi probíhají 24. prosince (ale i 25. a 26. 12.) Vánoční plavby na řece Dyji. Prohlédnete si vánoční výzdobu, při plavbě budou hrát koledy a ke každé zpáteční jízdence si můžete pochutnat na svařeném víně, ke kterému dostanete hrníček zdarma.

Sportovní tip KAFE.cz

Každý rok mě po 26. prosinci napadá, že po všem tom vánočním přejídání by trocha pohybu nebyla na škodu. A jako nejlepší pohyb v tomto období se mi osvědčily běžky. V dnešní době strojově upravovaných běžeckých stop není problém vyrazit skoro kamkoli. Za sebe doporučuji Českomoravskou vysočinu, kde je síť běžeckých tras a stop opravdu rozšířená a nabízí slušný výběr pro všechny. Od běžkařů začátečníků po ty nejnáročnější.

V posledním dni roku doporučujeme nabrat síly na večerní oslavy. Běžte s rodinkou na lehkou procházku, zacvičte si, protáhněte se nebo si po obědě na chvíli schrupněte. Večer tu energii budete potřebovat. A nezapomeňte dobře zvážit všechna předsevzetí, která byste si rády daly na příští rok...