ČTVRTEK 23. 12.

Doktor hledá místo
Na moři nemůže zůstat člověk až do smrti. Tedy pardon, může, ale ideálem doktora Simona Sparrowa to zrovna není. A tak se nedivme, že jej opět potkáváme na pevnině. Že by se mu ovšem dařilo lépe než v dobách, kdy z ní na moře před vdavekchtivou Wendy utíkal, to se bohužel říct nedá. Na cestě k metám nejvyšším jej stíhá jedna nehoda za druhou. Třetí ze slavných doktorských komedií, natočených podle románu Richarda Gordona, opět s Dirkem Bogardem v titulní roli.
Vysílání: 23. 12., 09.00 hod., ČT1


Vánoční prázdniny (National Lampoon´s Christmas Vacation)
Clark a jeho rodina chtěli připravit pro sebe a své příbuzné hezké Vánoce. Všichni se usilovně snaží vytvořit tu pravou sváteční atmosféru, jenže malér stíhá malér. Ale Clark se nikdy nevzdává! Americká komedie (1989). Hrají Ch. Chase, B. D´Angelo, R. Quaid, M. Flynn a další. Režie J. S. Chechik (93 min.)
Vysílání: 23. 12., 11.15 hod., Nova

Pyšná princezna
Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Uvedení Pyšné princezny však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová.
Vysílání: 23. 12., 20.00 hod., Prima

Anděl Páně
Pohádka nás hned v úvodu zavede na samotná nebesa, kde Panna Maria peče vánoční cukroví, andělské sbory nacvičují Gloria a Ježíšek zlobí úplně stejně jako ostatní malí kluci. Hlavní hrdina pohádky, anděl Petronel, dostane důležitý úkol, zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Právě tento úkol stoupne Petronelovi do hlavy a ten začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne Pána Boha dokonce kárat, že to špatně zařídil, trest na sebe nenechá dlouho čekat. Dostane za úkol za jediný den najít a napravit alespoň jediného hříšníka, jinak propadne peklu. Petronel se plný sebevědomí vydá společně s čertem Uriášem na nejbližší hrad. Nejen že nikoho nenapraví, ale vlastní hloupostí uvrhne nevinné lidi do neštěstí. Naštěstí ale nakonec přijde Petronel k rozumu a pochopí, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. A pak musí napravit všechno, co způsobil.
Vysílání: 23. 12., 20.00 hod., ČT1

Blízko nebe
Film režiséra a kameramana Zdeňka Zvonka nás zavádí do švýcarských Alp, zcela mimo civilizaci. Dvojice starých manželů, připomínající starořecký manželský pár Filemon a Baucis, se v mlhách a ostrém horském slunci den co den věnují ruční výrobě sýrů. Jejich poklidné životní tempo, radost z práce a přísný vnitřní řád a klid se podařilo autorovi přenést i do filmu, který v roce 2006 získal cenu na festivalu Ekofilm.
Vysílání: 23. 12., 14.10 hod., ČT2
Opakování: 25. 12., ČT2


PÁTEK 24. 12.

Co takhle svatba, princi?
Princ David rád šermuje, jenže když v zápalu boje rozbije zrcadlo, trest za to postihne služebnou Bělu; uražená a ponížená dívka ze zámku odejde. Vzápětí jeho otec král rozhodne, že je třeba syna oženit. Jak ale vybrat tu pravou princeznu? Pomocí tří úkolů, při jejichž plnění princeznám bude pomáhat - služebná Běla v mužském převleku. Kdo nakonec dostane prince za muže, je tedy nasnadě. Oblíbenou pohádku proslavily mimo jiné písničky, například Když se načančám (zpívá Heidi Janků), hlavní role hrají Ivana Andrlová, Miroslav Vladyka, Jiřina Bohdalová, Petr Nárožný, Karel Černoch a další.
Vysílání: 24. 12., 09.40 hod., ČT1

Zlatník Ondra
V chudé chalupě žije mnoho dětí, z nichž nejstarší je Ondra. Chalupa už všechny neuživí, proto otec pošle Ondru do světa, aby se vyučil nějakému řemeslu. Ondra se na své pouti setkává se stařečkem, kterému nabídne poslední buchtu. Tajemný stařeček Ondrovi poradí, kudy se má vydat na cestu, a také Ondru něčím obdaruje. Na cestě pak Ondra potkává mnoho lidí a při každém takovém setkání prokazuje svou chytrost.
Vysílání: 24. 12., 13.00 hod., ČT1

Byl jednou jeden král
Král Já I. /J. Werich/ má tři dcery – Drahomíru, Zpěvanku, nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku. Ta ho však raní, když mu na otázku, jak ho má ráda, odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. V barevné filmové pohádce opět zvítězí moudrost nad hloupostí.
Vysílání: 24. 12., 15.50 hod., ČT1
Opakování: 25. 12., ČT2

Šťastný a veselý Madagaskar (Merry Madagascar)
Santa se svými naloženými saněmi náhle havaruje a nehoda mu způsobí ztrátu paměti. Za vydatné pomoci vynalézavých tučňáků jsou však všechny dárky dětem doručeny a ohrožené Vánoce se podaří zachránit... Americký animovaný film (2009).
Vysílání: 24. 12., 15.35 hod., Nova

Šíleně smutná princezna
Panovníci dvou sousedních spřátelených zemí se dohodli na svatbě svých urozených potomků. Ti však mají vlastní recept na štěstí a lásku. Český film (1968). Hrají H. Vondráčková, V. Neckář, J. Marvan, B. Záhorský, J. Kemr, D. Vostřel a další. Režie B. Zeman (83 min.).
Vysílání: 24. 12., 16.05 hod., Nova

Kouzelná tetička Valentýna
Veselá pohádka s písničkami o kouzelnici Valentýně, o zamotaném pátrání po zmizelém baronovi a o síle správného slova. Poslední pohádka autorky Jarmily Turnovské vznikala na zámcích Dětenice, Hořovice a ve studiích České televize. Na 42. filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana 2010 získala Cenu dětského diváka za nejlepší audiovizuální dílo na základě hlasování diváků.
Vysílání: 24. 12., 17.30 hod., ČT1

Lásce na stopě
Je předvánoční nákupní období. Jonathan nakupuje v obchodním domě dárek pro svoji přítelkyni – rukavice. Stejný dárek si v tu samou chvíli jedna mladá dívka vyhlédne pro svého přítele a Jonathan jí ho zdvořile přenechává. Zapovídají se a jdou spolu do restaurace Serendipity – Šťastná náhoda. Dívka věří, že je vše otázkou náhod. Nakonec se s Janathanem rozloučí a odjíždí taxíkem. Jemu bylo s krásnou neznámou moc dobře. Vzápětí se však znovu setkají. A o další náhody nebude nouze, než si budou moci padnout do náručí.
Vysílání: 24. 12., 17.30 hod., Prima

Tři oříšky pro Popelku
Krásnou, ale chudou Libušku Šafránkovou nečekají v kouzelných oříšcích jen plesové šaty, ale také lovecká kamizola... A princ Pavel Trávníček na ní může oči nechat! Česko-německý film (1973). Dále hrají C. Braunbock, R. Hoppe, D. Hlaváčová, J. Libíček, V. Menšík, V. Jandák a další. Režie V. Vorlíček (84 min.)
Vysílání: 24. 12., 20.10 hod., Nova

Peklo s princeznou
Co se stane, když si tvrdohlavá princezna Aneta odmítne vzít prince Jeronýma a královskou lest s nepravými čerty prokoukne sám Lucifer? Bude svatba, válka, nebo peklo na zemi? Bude legrace! A spousta falešných i pravých čertů, kteří umí pěkně zkomplikovat život!
Vysílání: 24. 12., 19.00 hod., ČT1

Psaní Ježíškovi
Záznam představení brněnského HaDivadla. Dojemný příběh o tom, jak se na Vánoce dějí zázraky na počkání a nemožné se stává možným. O tom, jak děti najdou radost a dospělí se dočkají klidu na duši. Původní hru pro loutky Františka hraběte Pocciho upravil a zrežíroval Ján Sedal. V hlavní roli už po mnoho sezon Pavel Liška, v roli Ježíška se vystřídalo mnoho dětských herců. Součástí představení jsou i sborové vánoční zpěvy, takže atmosféra svátků je zaručena.
Vysílání: 24. 12., 17.50 hod., ČT2
Opakování: 26. 12. ČT2

Sušický betlém
Koncem druhé světové války se v Sušici beze stopy ztratil unikátní betlém. V roce 2004, od února do konce listopadu, jej skupina nadšených šumavských řezbářů a mechaniků v čele Pavlem Svobodou a Karlem Tittlem znovu vytvořila na základě dochovaných kreseb a fotografií. Jejich práci po celou dobu sledoval dokumentarista Ladislav Moulis (připomeňme jeho nedávno vysílanou trilogii "S bráchou na Aljašce"). Vznikl tak zajímavý dokument od vyřezávání prvních figurek až po předání hotového mechanického betlému veřejnosti, instalovaného v sušickém muzeu. Rámec betlému tvoří podoba města Sušice a jejího okolí, i se stavbami a řemesly, které dnes už neexistují.
Vysílání: 24. 12., 01.20 hod., ČT2
Opakování: 27. 12., ČT2

SOBOTA 25. 12.

Ať přiletí čáp, královno!
Ve volném pokračování pohádkové komedie "Co takhle svatba, princi?" se znovu setkáte s princem Davidem a jeho ženou Bělou. Oba se těší na děťátko, které se jim má co nevidět narodit. Jenže princ David si ze všeho nejvíc přeje syna, dědice trůnu, a když v kolébce zavrní holčička, nedokáže se s tím smířit. A tak mu chvíli potrvá, než vezme svou dceru na milost. Vlastně celou tuhle pohádku.
Vysílání: 25. 12., 09.40 hod., ČT1

Urbi et Orbi
Letos se diváci České televize mohli na obrazovkách setkávat s papežem Benediktem XVI. častěji než v jiných letech. Sledovali jeho kroky na pastoračních cestách do portugalské Fatimy, Anglie a španělského slavného poutního místa Santiaga de Compostely. Jeho slovům tak naslouchali nejen u příležitosti velikonočního a vánočního poselství ze svatopetrského balkónu. Přesto právě vánoční Urbi et Orbi je vyvrcholením a reflexí toho, co přinesl uplynulý rok, a jako takový s sebou přináší sledovanost celým světem. Přímý přenos na Kavčích horách slovem provází Vladimír Málek.
Vysílání: 25. 12., 11.55 hod., ČT1

Přijela k nám pouť
První český dětský muzikál, tedy film s dětmi, o dětech a pro děti, ale nejen pro ně. S písničkami, tancováním a se spoustou příhod, které se udály díky příjezdu poutě na malou vesnici, příběh o přátelství dvou děvčátek a o soupeření klukovských fotbalových mužstev ze dvou sousedních vesnic, z nichž každý se snaží pro sebe získat svého vrstevníka Janka, který přijel na kolotoči a hraje fotbal jako Pelé. Režisérka Věra Plívová-Šimková film natočila v roce 1973, hudbu složil Petr Skoumal, texty k písničkám Jan Vodňanský.
Vysílání: 25. 12., 14.45 hod., ČT1

Císařův pekař
Slavnou dvoudílnou historickou veselohru Císařův pekař a Pekařův císař natočil s Janem Werichem v hlavní dvojroli režisér Martin Frič v roce 1951. Vyprávění zavede diváka do doby císaře Rudolfa II., kde žije nejen tento vladař, bezmezně milující alchymii a umění, ale i pekař Matěj a mnoho dalších postaviček císařského dvora.
Vysílání: 25. 12., 16.05 hod., ČT1
Opakování: 27. 12., ČT1

Jak se krotí krokodýli
Miroslav Etzler zdaleka netušil, že ve Vysokých Tatrách, kam odjel se svou dcerou a její třídou na školu v přírodě, bude muset čelit hejnu malých nezbedů a pobyt se proti slibům poněkud protáhne. Ingrid Timková zatím marně čeká, až se objeví na jejich chalupě. Ale to je jen začátek řady neuvěřitelných náhod a komplikací... Česká komedie Marie Poledňákové (2006) o dětech a jejich rodičích. Dále hrají E. Holubová, J. Mádl, V. Postránecký, Ž. Tesařová a další. Režie M. Poledňáková (110 min.)
Vysílání: 25. 12., 20.00 hod., Nova

Zlatovláska
Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat, řekla. Kousek ryby ale přes zákaz snědl mladý králův sloužící Jiřík a král ho za to potrestal. Poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. A v televizním zpracování patří tahle hudební pohádka k nejmilovanějším už od roku, kdy se objevila na našich obrazovkách poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar, hlavní role hrají Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Petr Štěpánek.
Vysílání: 25. 12., 17.25 hod., ČT1

Skapinova šibalství
Z klenotnice klasického divadelního repertoáru jsme vybrali slavnou Moliérovu komedii Skapinova šibalství o mazaném sluhovi, nepovedených synech a zazobaných tatících. Televizní podobu nastudoval s Vladimírem Menšíkem v titulní roli režisér František Filip (26. 12. 1930, který v těchto dnech oslaví významné životní jubileum. Srdečně gratulujeme!
Vysílání: 25. 12., 12.00 hod., ČT2

Blázen z La Verny
Dokument představuje neobvyklou postavu lidských dějin, neboť svatý František z Assisi patří k výjimečným postavám evropské civilizace, k těm lidem, kteří významně ovlivnili myšlení lidí své doby, ale i směřování společnosti směrem k budoucnosti, resp. naší přítomnosti. Františkovou metodou byla pokora, nikoliv podlézavost nebo služebníčkářství. Byla to těžce vydobývaná pokora, která mu umožnila stát rovně, pravdivě, poctivě a silně.
Vysílání: 25. 12., 20.00 hod., ČT2


NEDĚLE 26. 12.

Dům U Zlatého úsvitu
V poetické pohádkové grotesce, odehrávající se v neexistujícím městečku Bludičkov, se zastavil čas. Ručičky na hodinách ukazují za pět minut dvanáct, jako by bludičkovským symbolicky dávaly ještě poslední šanci. Jedině tajemná postava Acruxe ví, jak dopadne příběh bludičkovských a jaké budou osudy jeho hrdinů. Hlavní hrdinové Petra Šimberová a Štěpán Krtička získali za nejlepší herecké výkony v rolích Adélky a Ondry cenu Zlatý dudek na 42. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově 2010.
Vysílání: 26. 12., 09.40 hod., ČT1

A zlehka zazvoní
V osamělém domě v pohraničí připravuje štědrovečerní stůl pětačtyřicetiletá Eva (G. Vránová). Očekává syna, vojáka Zdeňka (V. Dlouhý) a dceru Jiřinu (J. Boušková) s dítětem a mužem Františkem (I. Vyskočil). Přípravy naruší neočekávaný příchod bývalého Evina muže Josefa (E. Cupák)...
Komorní příběh štědrovečerního odpoledne natočil v roce 1982 podle scénáře M. Mathausové režisér J. Bělka.
Vysílání: 26. 12., 08.45 hod., ČT2

O statečném kováři
Silný a odvážný kovářský učeň Mikeš společně s mlynářským pomocníkem Matějem a pacholkem Ondrou se vydali hledat ztracené královské dcery. Čeká je cesta plná překážek a nástrah... Český film podle pohádky B. Němcové (1983). Hrají P. Kříž, J. Kroner ml., J. Knot, P. Čepek, V. Müller, M. Gasparovičová, J. Tomšů, T. Čechovská a další. Režie P. Švéda (80 min.)
Vysílání: 26. 12., 18.05 hod., Nova

S čerty nejsou žerty
Není jednoduché dostat do pekla pravou hříšnici! Chamtivá macecha má po ruce vždy nějaké pírko, které je pro čerta pohromou. Česká komedie (1984). Hrají V. Dlouhý, O. Vetchý, J. Dítětová, J. Kemr, V. Preiss, K. Heřmánek a další. Režie H. Bočan (91 min.)
Vysílání: 26. 12., 20.00 hod., Nova