Vonící jablka a skořice, tiše hrající koledy a smích dětí… o tom by měly být Vánoce. Stále častěji ale lidé spěchají, nestíhají, stále pracují, jsou ve stresu a přejí si, aby už konečně bylo po těchto „otravných“ svátcích. Ale neházejte flintu do žita – letos to zvládnete a vánoční svátky si užijete. Přináším vám pár vyzkoušených rad, jak si užít bezproblémové Vánoce.

Zbavit se chaosu

Není nic hezčího než ozdobený stromeček, zabalené dárky, uklizený byt a nohy nahoře. Každý rok si říkám, že s vánočním generálním úklidem začnu už na začátku prosince, ale ještě nikdy se mi to nepodařilo. Většinou začnu posedle pobíhat po bytě s prachovkou jen týden dopředu.

  • Můj tip: Začněte uklízet již na začátku prosince. Rozvrhněte si domácí práce a zapojte i rodinu. Navíc, když podpoříte děti blížícím se Ježíškem, budou utírat prach ještě s větší radostí. A kdybyste nakonec pořádně vysmýčit nestihla – svět se nezboří. Nejdůležitější je domácí pohoda.

Honba za poklady

Patřím mezi ty, kteří nakupují dárky na poslední chvíli. A že nás není málo! Protože každý rok to vypadá úplně stejně - týden před Štědrým dnem začíná šílenost zvaná „nával supermarketů“… Regály jsou již poloprázdné a já pro jistotu beru vše, co by se mohlo jako dárek hodit. A potom se divím, že se děti zlobí, když pod stromečkem najdou to samé lego jako loni.

  • Můj tip: Dárky nakupujte průběžně. Nakupovat můžete i přes internet… a rozhodně se to vyplatí! Ušetříte peníze i čas.

Mračna na obzoru

Nevím, jak je to u vás, ale celá moje rodina se stihne ještě dopoledne při přípravě jídla a tradiční oslavy pohádat… stejně ale pak zasedáme ke stolu jako jedna velká a šťastná rodina.

  • Můj tip: Sváteční čas je skvělý v tom, že jsme příjemně naladěni a všichni se máme zase o něco víc rádi. Rozhodně není čas řešit u sváteční večeře rodinný rozpočet nebo pod stromečkem vyčítat manželovi, že se o vás letos zajímal nějak míň.

Stresu vstup zakázán

Od té doby, co slavím Vánoce se svou rodinou, jsem nezažila, aby na mě nepadla úzkost, deprese, smutek nebo vztek. Pokaždé se něco pokazí, když to nejvíce potřebuji používat, manžel se nechová podle představ, děti více zlobí, v práci na mě tlačí kvůli zrychleným uzávěrkám a já mám v hlavě jen pokyny koupit kapra, uklidit byt, nakoupit a zabalit dárky nebo upéct.

  • Můj tip: Pozor na „depku“! Stres v práci vás dokáže vystresovat i doma a pak místo úspěchů vám vše proteče mezi prsty. Nejspíš proto, že jste si stanovila příliš věcí, které musíte do 24. prosince stihnout. Raději místo běhání po obchodech jeden den relaxujte, vyjeďte si s kamarádkou na příjemný wellness víkend nebo s rodinou na výlet do ZOO.

(Ne)dobré sladké

Přiznávám se, ale péct mě nebaví. Závidím těm ženám, které s radostí pečou desítky druhů cukroví a v bytě to pak krásně voní. Několikrát jsem se pokoušela, ale ztroskotalo to hned na několika okolnostech. Moje děti i manžel jsou přeborníci v „krádežích“ těsta. Takže chladící se linecké vydrží asi 5 minut.

  • Můj tip: Nevydařilo se vám cukroví? Nezoufejte. Pokud bydlíte na vesnici nebo blízko ní, určitě máte možnost nechat si za slušnou cenu upéct opravdu dobré a domácí cukroví. A tohle není problém ani ve městě… určitě máte kamarádku, které při pečení můžete asistovat. Nakonec vlastně ani spálené cukroví nezkazí celé Vánoce. A hlavně při povinných rodinných návštěvách u babiček, maminek i tchýní dostanete takovou výslužku, že vám zbude až do Silvestra.

Létající kalorie

Váze se po svátcích obloukem vyhýbám. Každý rok kilo nebo dvě navíc… na to už jsem si zvykla. Ale copak se dá odolat všem těm dobrotám, které najednou skrývá lednice a spíž? Snad jen děti si zobání užívají.

  • Můj tip: Jídlem se nestresujte! Každou dobrotu si můžete dovolit, a hlavně o Vánocích. Věděli jste například, že když půjdete sáňkovat s dětmi, tak spálíte více kalorií než ve fitku? A navíc, když děti na bobech vytáhnete do kopce, tak vaše tělo se bez problémů vypořádá s několika vosími hnízdy.

Vánoční atmosféra

Nejdůležitějším bodem Vánoc je pro mě jejich atmosféra a vůně. Nic nenahradí vůni jehličí a vanilkového cukru. Tradičně se snažím od samého rána dodržovat půst, abych viděla zlaté prasátko. K tomu vedu také děti. Manžel odmítá nesníst tunu cukroví a šunky od kosti jen proto, aby viděl nějaké neexistující prasátko. Dopoledne s dětmi společně začínáme zdobit stromeček. Vždy to necháváme až na Štědrý den, aby vůně jehličí byla co nejčerstvější.

Zásadně pak platí tato pravidla:

  • pustíme pohádky, protože to nás dokáže krásně a nenásilně naladit
  • ozdoby z půdy nosí jedině tatínek
  • stromeček pak zdobí celá rodina

Pokud se stane, že jste na vánoční svátky sama, rozhodně se nenechte zastrašit svými smíšenými pocity. Nikde není psáno, že musíte Vánoce trávit s někým a nebo dokonce tradičně. Vždycky je více možností a pokud jedna nevyjde, porozhlédněte se a určitě objevíte něco nového. Třeba se kamarádce také nebude chtít péct kapra a zdobit stromeček – takže si můžete udělat krásné Vánoce v lázních a nebo pod exotickou palmou.

Tip KAFE.cz

Udržet celý rok v klidu vám pomůže oblíbený rodinný plánovač, který vám spolehlivě zkrotí vaše chaotické dny, zpomalit a zjednodušit si život, je opět tady. Každý člen rodiny tu má své políčko, takže máte přehled, kde se kdo nachází. Domácí rodinný kalendář je jediný originál domácího plánovače na trhu. Rozměry 30x30 cm.

Daší zajímavé kalendáře:

  • DOBRÉ ZDRAVÍ PO ČÍNSKU NA ROK 2011
  • VĚČNÝ NAROZENINOVÝ KALENDÁŘ
  • MAMMADIÁŘ