Mohlo by vás také zajímat: Adventní DEKOR pro tu správnou náladu

„Já chci jedině živý strom, partner naopak umělý. Nemůžeme se v tom absolutně shodnout a jen se kvůli tomu hádáme. Ani jeden z nás totiž nechce ustoupit,“ stěžuje si na typický předvánoční problém Liliana (32).

Vánoční stromek: Tradice z Německa

Tradiční zdobené vánoční stromky, jak je známe dnes, nemají tak dlouhou tradici, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ani nepocházejí z Ameriky, jak by si řada lidí mohla myslet. Stačí totiž zamířit hned k našim sousedům do Německa. První stromek se podle dochovaných zpráv objevil v 16. století, konkrétně v roce 1570 v Brémách.

Věděli jste, že:
  • 46 % lidí si letos koupí živý vánoční stromek.
  • 37 % lidí si ozdobí umělý stromeček.
  • 17 % lidí stromek buď nemá, nebo jim stačí jejich vlastní, například na zahradě.
  • Živému stromku dávají přednost lidé s vysokoškolským vzděláním a vyššími příjmy, stejně jako rodiny s dětmi.
  • Umělý stromek byl hitem hlavně před deseti až patnácti lety a dodnes mu dává přednost hlavně starší generace.

První stromek u nás? Téměř před 200 lety

S putováním vánočního stromečku do rodin a domácností to šlo pomalu. Až v polovině 17. století začal pomalu pronikat do běžných rodin a za hranice Německa se dostal až v 19. století. Podle dochovaných zpráv se na našem území objevil téměř před 200 lety – v roce 1812. Na libeňském zámečku jej jako překvapení pro přátele připravil ředitel Stavovského divadla Karel Liebich.

Legenda o vánočním stromku

Podle známé legendy stojí za prvním vánočním stromečkem irský opat Kolumbián. Byl poslán do Burgundska, aby tam opatům kázal o narození Krista. A protože chtěl přilákat co nejvíce lidí, umístil hořící pochodeň ve tvaru kříže na jehličnan. Nejenže na kázání lidi přivábil, ale ještě se díky tomu stal rozsvícený strom atributem narození Ježíše Krista.

Vánoční stromek? Luxus!

Vraťme se ale do historie. Stromeček byl dlouho luxusem, a tak se ve 40. letech 19. století začal objevovat nejdříve v bohatších rodinách a ještě minimálně dvacet let trvalo, než se rozšířil i na venkov. Říká se, že ve spoustě rodin vánoční stromky neměli do první světové války. Do té doby se zdobily pouze větve.

Vánoční tradice – od pohanů ke křesťanství

Ozdobený stromeček máme všichni spojený s jedněmi z nejvýznamnějších církevních svátků – s Vánocemi. A proto málokdo ví, že zdobení stromku bylo původně považováno za pohanský zvyk. Uvádí se, že souviselo s kultem Slunce, protože při oslavách zasvěcených slunečnímu božstvu nechyběl tanec pod ozdobenými stromy. Germánské kmeny prý uctívaly boha Wotana a Boha slunce uctívali ozdobenými stromy i Keltové. Koncem 16. století si však církev k vánočnímu stromku začala nacházet cestu a pomalu se stal symbolem křesťanských svátků. Do Ameriky se vánoční strom dostal až koncem 18. století.

Neshodnete se? Mějte stromky dva!

Není pochyb o tom, že tradičním vánočním stromem je ten živý. Ale ne každý má náladu, sílu a chuť uklízet padající jehličí, nemá na stromeček místo nebo finance. Levnějším řešením je v tomto případě umělý stromek, který vám vydrží řadu let. A jak dostanete domů onu specifickou vůni jehličí? Dáte si větve do vázy. Pro jaký stromek se rozhodnete, je jen na vás. Nikdo vám ale nezakazuje mít dva – jeden malý umělý (či živý) a jeden větší živý (nebo umělý). Tak budete spokojeni oba a zbytečné hádky odpadnou.