Vyplatí se připravovat tradiční vánoční pochutiny doma nebo je raději koupit? Připravili jsme pro vás srovnání vaječného likéru a bramborového salátu připraveného doma versus koupeného v obchodě. Co je výhodnější?
Uzobávání cukroví k Vánocům patří stejně jako nějaké to kilo navíc. Čím jiným ale dokreslit tuhle poklidnou atmosféru než kapkou slaďoučkého likéru? A vaječný koňak na Vánoce chybět nemůže. Nepřidělávejte si práci a nepatlejte se s domácí výrobou vaječného likéru. Nevyplatí se to! I když ten podomácku vyrobený nikde nekoupíte, vyjde vás dráž než kupovaný.
Vaječný likér – levnější je koupený
Srovnali jsme náklady na výrobu domácího vaječného koňaku s částkou, kterou vydáte za ten z obchodu. Nezapočítali jsme cenu energií, protože představuje minimální část rozpočtu. Navíc množství likéru, který vyrobíte podle našeho receptu je větší (necelý litr) než u běžně prodávaného půllitrového koňaku. I kdybychom však počítali, že litr námi připraveného likéru vyjde na 167 Kč a půllitr tedy na 83,50 Kč, pořád je to víc než u koupeného nápoje.
Na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří kapr, nebo řízky. Snad ve všech domácnostech se k masu podává bramborový salát. Ať už je váš rodinný recept jakýkoliv, vězte, že kupovat salát není to pravé. Nejen, že vám nebude tolik chutnat, ale domácí příprava je prostě levnější. Tedy pokud nekoupíte salát v akci, kdy jej můžete sehnat i za 29 Kč/ kg.
close
info
Profimedia.cz
zoom_in
Bramborový salát
Rozpočet na výrobu bramborového salátu
750 g brambor
12 Kč (1 kg brambory pozdní konzumní - 15,90 Kč)
300 g sterilizované zeleniny
11,70 Kč (Sterilizovaná zelenina Hradišťanka 330 g – 12,90 Kč)
300 g majonézy
22,40 Kč (Majonéza Hellmans 400 g – 29,90 Kč)
4 vejce
13,20 Kč (Čerstvá vejce 6 ks L – 20 Kč )
2 lžíce octa (tj. 20 ml)
0,20 Kč (Ocet bzenecký 1 litr – 8,90 Kč)
3 lžíce hořčice (tj. 60 g)
1 Kč (Hořčice plnotučná Malva 400 g – 6,50 Kč)
Součet
60,50 Kč
Bramborový salát Hypernova 1 kg
69 Kč
Řízky nebo kapříka?
Patří na váš štědrovečerní stůl tradiční kapr nebo upřednostňujete řízky? Možná obalujete a smažíte oboje. Někdo prostě rybu nepozře, a tak spoléhá na klasiku. Finanční stránka věci není zase tak důležitá, přece nebudete někoho nutit do ryby jen proto, že je levnější. Ale tenhle pohled by vás možná mohl zajímat: