Nebudu chodit okolo horké kaše, dostal jsem robotický vysavač. Věc, kterou jsem dlouho považoval za podivnost, následně blbost a ve finální třetí fázi obyčejný módní výstřelek. Takových nás bude v Česku hodně. Neznám to, nerozumím tomu, stojí to hromadu peněz, tak od toho dám raději ruce pryč. Anebo opačný extrém: Chci to, ale dám za to maximálně 5 000 Kč.

Právě druhý přístup zapříčinil, že regály elektroprodejen a stránky eshopů někdy v období mezi roky 2009 a 2011 zahltily desítky značek robotických vysavačů, z nichž mnohé stály nejen méně než 5 000 Kč, ale i méně než 3 000 Kč. Měl jsem několikrát nutkání do naší domácnosti robotického pomocníka pořídit, ale těm levným jsem nikdy nevěřil a za dražší se mi nechtělo utrácet.

Koupit či nekoupit?

Ostatně hodnota módního výstřelku většinou rychle klesá. Jelikož miluji technické vychytávky, baví mě si s nimi hrát a zároveň o nich číst, sledoval jsem vývoj v segmentu robotických vysavačů dál. Stalo se to, co se obyčejně (a v Česku obzvlášť) stává. Začal to Electrolux, následně iRobot, přidaly se desítky dalších, řady konkurentů však začaly postupně zase řídnout.

Ti zákazníci, co podlehli módní vlně a chtěli robot vysavač za každou, rozumějte nízkou cenu, se většinou pořádně spálili. Výrobci těch hloupých a levných se postupně začínají stahovat. Ti, co to dělají pořádně a profesionálně, začínají mít konečně klid na práci a přicházejí s dalšími inovacemi. Stačí si pořádně pročíst zákaznické recenze, aby vám vypadl jasný vítěz – značka iRobot.

Přes to všechno, co jsem si o iRobotu a jeho produktech načetl, jsem si pořád nebyl jistý, zda např. 10.489 Kč za robotický vysavač Roomba 650 nebudou vyhozené peníze. No a pak se to stalo. Přišly jedny hezké kulaté narozeniny a zpod balicího papíru na mě vykoukl úplně nový iRobot Roomba 780. Tohle jsem nečekal ani ve snu. Asi si dovedete představit, co následovalo.

iRobot Roomba ví, co dělá. Vysává

Téměř jsem rozerval krabici, bleskově proletěl návod, zasunul do robota sběrný koš, baterii a zmáčknul tlačítko Clean. Ozval se veselý zvuk a Roomba vyrazila do prostoru sbírat prach, vlasy, drobky, zkrátka vše, co každodenní život a pohyb v domě či bytě přináší. Od té chvíle se mnou nebyla řeč. Seděl jsem na židli a studoval každý pohyb robotického pomocníka a jeho reakce na všechny domácí výzvy jako prahy, schody, kabely, různé výklenky atd.

V prvních minutách mi připadal malinko zmatený, po hodině zkoumání mi však bylo jasné, že tohle zařízení ví, co dělá. iRobot uvádí, že v rámci úklidu dané místnosti navštíví Roomba jediné místo až 4x, což můžu na základě svého laického empirického výzkumu potvrdit. Hlavně však můžu potvrdit, že pokud Roombu vypustíte do prostoru a vyrazíte do práce, s rodinou na procházku nebo za sportem, vrátíte se domů, podlaha bude vysátá a sběrný koš napěchovaný různorodými nečistotami z podlahy.

Nyní tomu bude necelý půlrok našeho soužití s Roombou. Nikdy bych netušil, jak příjemné bude neřešit drobky kolem kuchyňské linky, pod stolem nebo třeba chlupy naší kočičí slečny v obýváku na koberci. Na to máme nyní Ferdu (tak naší Roombě říkáme). A my místo pobíhání s vysavačem si jdeme raději zaběhat do přírody. Pokud hledáte vánoční inspiraci a nebojíte se letos trochu plácnout přes kapsu (nejlevnější modely iRobot pořídíte už od 6.989 Kč), zvažte robotický vysavač iRobot Roomba.

Až jednou náš Ferda doslouží, budu to já, kdo pořídí nástupce. Dnes už totiž vím, že robotický vysavač v podání iRobotu není ani blbost, ani módní výstřelek. Je to kus chytrého „železa,“ které umí hlavně dobře vysávat.