Diskutujte: Pečete doma vánočku, nebo si ji radši koupíte? Od koho jste jedli tu úplně nejlepší na světě?

Pekaři „od Kabátů“, což je pražská rodinná pekárna, kterou vedou dva bratři, si zakládají na těch nejlepších ingrediencích. Jen tak se jejich výrobky mohou srovnávat s tím nejlepším, co vám kdy mohly nabídnut šikovné babičky z domácí trouby. A netýká se to jen vánoček.
Ačkoliv kdybyste se ocitli v provozovně pekárny Kabát (jako já) v předvánočním čase, připadalo by vám to tam jako ve „vánočkovém království“.
Richard, starší z obou bratří, kteří řemeslo zdědili po otci, vysvětluje: „Každé pekařce držím palce, aby se jí vánočka povedla. Recept vám klidně řeknu (viz níže v článku). Pečení je ale mnohem složitější proces, než vzít recept a vyrobit podle něho vánočku.“
Richard Kabát vysvětluje, že těsto je v podstatě klidně možné srovnávat s živým organismem. „Vždyť vlastně je živé,“ usměje se. „A pěkně háklivé na okolní vlivy. Musíte mít přehled i o počasí, když chcete, aby celé to pečení dopadlo dobře třeba dvakrát třikrát za sebou. Aby to nebyla jen náhoda, je potřeba získat zkušenosti. Vánočka vám může nastydnout v průvanu, stejně jako špatně vykynout kvůli tlaku, nebo s ní bouchnete při vyndávání z trouby a je zle… Navíc je každá mouka úplně jiná a na máslo taky není vždycky spoleh.“
Richard Kabát přirovnává domácí pečení k loterii, ve které je těsto pro sváteční pekařky naprosto nevyzpytatelnou veličinou.
Přečtěte si celý rozhovor s Richardem Kabátem.

Cop sem cop tam…

V tomhle to mám tentokrát snadnější. Těsto připravili pekaři, přede mnou leží jen příslušný počet bochánků. Bude prý stačit, když ji správně zapletu.
Věřím si – jsem holka, přece umím cop (i ten ze čtyřech pramenů). Dostává mě na starosti Zdeněk, vedoucí pekárny, který by od pohledu mohl nastupovat v libovolném sportovním odvětví (vůbec jsou kolem mě samí mladí, veselí a trénovaní muži – původní představa, že se mě ujme shovívavá rozšafná pekařka středního věku, rychle bere za své; až si budete kupovat vánočku od Kabátů, tak máte skoro jistotu, že ji zapletl některý z těchhle borců).
Brzy se ukazuje, že jsem si fandila předčasně. Nejde jen o to, že mi logicky chybí zručnost.
Jsem taky v pěkné křeči. „Uvolněte se a odpočiňte si u toho,“ radí Zdeněk. Svoji práci má evidentně moc rád a ruce se mu při ní jenom míhají. To se mu to řekne, když já mám v hlavě tolik myšlenek. „To právě nesmíte. Je to relax. Těsto vás poslechne, jen na to musíte jít přirozeně, jeden pohyb jako druhý.“
Vzápětí samozřejmě úplně nepřirozeně cop utahuji na začátku a na konci ho mám pro změnu zase moc volný. Pekaři se usmívají, Zdeněk moji vánočku nemilosrdně rozplétá a musím začít znovu. Konečně vypadá jakž takž, ale stejně mám podezření, že by ji přísný šéf do prodeje nepustil.
Nevadí – kolegům moc chutnala a pyšná jsem na ni byla patřičně.

Co možná nevíte o vánočce

  • Její „prababička“ nebývala zapletená, ale podlouhlá šiška zvaná calta (známá už od 14. století).
  • Pletení má dnes připomínat zavinutí Ježíška do peřinky.
  • Pražští pekaři nosili obrovskou vánočku každý rok na Pražský hrad. Šest chlapů-pekařů neslo mezi davy svůj dárek na prkně z dnešní Celetné (původně Caletné) ulice.
  • Přibližně do 18. století se traduje zvyk péct vánočku doma. Vždy se jich peklo víc – „lepší“ s rozinkami, anýzem nebo fenyklem, mandlemi apod. pro rodinu, z obyčejného kynutého těsta pro čeládku.
  • První vánočku dostal hospodář, aby se o žních urodilo. On ji také směl první nakrojit.
  • Připálená vánočka znamenala nezdar, sražená nebo natržená jakbysmet.
  • Při jejím zadělávání musela mít hospodyně na sobě bílý šátek a zástěrku, nesměla mluvit a zatímco těsto kynulo, měla vyskakovat vysoko do výšky, aby se nesrazilo. (Nic z toho jsem pekaře od Kabátů provozovat neviděla, a přesto se jim těsto povedlo!)
  • Někdy se do vánočky zapékala mince, pro nálezce to znamenalo věštbu bohatství.
  • Nedojedená vánočka se nechávala přes štědrovečerní noc na stole, aby mohli hodovat mrtví.

Zkuste letos tuhle vánočku podle Kabátů

RECEPT:
Mouka hladká 380 g
Mouka hrubá 100 g
Máslo 100 g
Cukr krystal 120 g
Cukr vanilkový 10 g
Droždí Fala červená 30 g
Vejce 14 g
Voda 140 g