V sobotu 14.2. nás čeká svátek všech zamilovaných - sv. Valentýn. Slaví se na den úmrtí sv. Valentýna, který rozdával lásku - oddal zamilované páry, uzdravil slepou dívku, kterou miloval, posílal po holubicích psaní vojákům, jdoucím do války, s radou zůstat u svých milovaných žen. Je zobrazován jako kněz se slepou dívkou; ratolestí; s ochrnutým dítětem u nohou; někdy je znázorněna scéna, jak je Valentinovi uťata hlava nebo jak je na něj namířen meč. Romantičtěji v atributech ptáků, růží a kohouta.

Patronem zamilovaných ho učinil Geoffrey Chaucer ve své básni pro patnáctiletého anglického krále Richarda II. s o osm měsíců starší princeznou Annou Českou, dcerou Karla IV, jako poctu k zasnoubení. Onen sňatek byl uzavřen 22. ledna 1383.

Tento den by jsme měli věnovat svým milovaným a navzájem se rozmazlovat. Je to také velká příležitost sdělit své city, ale i potěšit hezkým slovem své příbuzné.

Sv. Valentýnem se nenechali zaskočit značky módního světa a vytvořili limitované kolekce. Gucci použil symbol srdíček, Luis Vuitton napsal na přívěsky LOVE, křišťálový SWAROVSKI nabízí celou srdcovou kolekci…

Abych vás nepřipravila o krásné a svůdné krajky, koukla jsem na stránky Victoria's Secret. Nabízí romantické, originální i vtipné spodní a noční prádlo.

Jelikož pro někoho je tento svátek komerční, podívejte se na něj z jiné strany a nechte se jím inspirovat. Například Chanel si půjčil pro letošní kolekci Haute Couture symbol nevinné bílé růže, do které zahalil místnost i modelky. Dior zase vsadil na zamilovanou růžovou a červenou barvu, kterou použil na jarní šatky.

Autorka vlastní oděvní značku La fashion – www.lafashion.cz